Na Pardubicku srazilo auto na přechodu čtyři děti. Jedno převezl vrtulník do fakultní nemocnice

UvR: Na Pardubicku srazilo auto na přechodu čtyři děti (zdroj: ČT24)

Na přechodu pro chodce v Rohovládově Bělé na Pardubicku srazilo v pondělí ráno osobní auto čtyři děti. Jedno přepravil vrtulník do Fakultní nemocnice v Hradci Králové, zbývající tři skončily v Pardubické nemocnici.

„Jeden hoch utrpěl vážné poranění horní poloviny těla a byl převezen do Hradce Králové. Ostatní měli lehčí zranění,“ uvedl mluvčí Krajské záchranné služby Pardubického kraje Aleš Malý.

Mluvčí královehradecké nemocnice Jakub Sochor potvrdil, že chlapce v nemocnici přijali: „Dítě je hospitalizováno, je při vědomí a je mimo ohrožení života.“ Další tři děti vyvázly s lehčími poraněními na dolní polovině těla, zdravotníci je převezli do pardubické nemocnice k ošetření na dětské traumatologii.

Příčiny nehody policie zjišťuje. Podle mluvčí krajské policie Markéty Janovské jsou zranění ve věku deset až 12 let. „Nehoda se stala po 7:00 na přechodu u školy. Pětačtyřicetiletý řidič vozidla Volkswagen Golf srazil čtyři děti, následně do vozu zezadu narazilo další auto,“ řekla Janovská.

„Byly provedeny dechové zkoušky ke zjištění alkoholu v dechu a u obou řidičů byly negativní. Míra odpovědnosti v této dopravní nehodě je předmětem dalšího šetření,“ dodala mluvčí Janovská.

Nehoda v obci Rohovládova Bělá
Zdroj: OÚ Rohovládova Bělá

Přechod měl být bezpečný, tvrdí starosta

Přechod, kde k nehodě došlo, přitom minulý rok prošel úpravou a měl proto být bezpečnější. Posunul se dál od křižovatky, dostal lepší osvětlení. „Předpokládám, že splňuje všechny bezpečnostní parametry. Bohužel se stalo, co se stalo,“ uvedl starosta Rohovládovy Bělé Václav Fišer (nestr.).

V době nehody navíc na provoz před školou dohlížel Ladislav Machura z obecního úřadu. „Byl jsem uprostřed a zastavoval jsem auta. A on pořád jel,“ popsal.

Ještě letos chce obec u přechodu pro chodce instalovat semafor. „To je věc, která už se plánuje mnoho let a letos by se měla realizovat,“ očekává starosta.

Rohovládova Bělá společně s dalšími obcemi dlouhodobě usiluje o zklidnění dopravy, omezit chce průjezd kamionů. Na polovinu tohoto týdne je kvůli tomu naplánované jednání na pardubickém magistrátu.