Před 35 lety zabíjel v dole Doubrava výbuch plynu. Některé horníky se z podzemí nikdy nepodařilo dostat

Před pětatřiceti lety, 7. května 1985, zahynulo v Dole Doubrava v Orlové na Karvinsku po výbuchu plynu pětadvacet horníků. Událost patří mezi nejtragičtější poválečná důlní neštěstí na území dnešního Česka.

Exploze v dole Doubrava nastala krátce před desátou hodinou zhruba devět set metrů pod povrchem. Báňští záchranáři měli jen malou šanci, že najdou na místě výbuchu někoho naživu. Při výbuchu vzniklo ve vzduchu velké množství oxidu uhelnatého a šachtami bez kyslíku se prudce šířil požár.

Bezprostředně po neštěstí nalezli osm mrtvých, další těla pak objevili během likvidace následků. Některé oběti se ale nikdy nepodařilo z podzemí dostat. V době výbuchu pracovalo v dole na 960 pracovníků, 34 z nich bylo v postižené sloji.

Práce v ostatních částech dolu byla díky úsilí záchranářů obnovena už 14. května, řadu týdnů ale ještě museli odstraňovat následky výbuchu, zatápěním uzavřených důlních děl také zchlazovali místo neštěstí a dohašovali požár.

Od neštěstí v Doubravě se podobně tragická událost stala v českých dolech už jen jednou, a to v říjnu 1990. Na tehdejším Dole 1. máje v Karviné tehdy také explodoval plyn, přičemž zahynuly dokonce tři desítky havířů. V prosinci 2018 si neštěstí v dole ČSM na Karvinsku vyžádalo 13 mrtvých.