Polétavý prach v moravskoslezském ovzduší překročil limity. V Karviné víc než dvojnásobně

Na většině měřicích stanic v Moravskoslezském kraji je překonán imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový pro polétavý prach. Rozptylové podmínky se ale proti ránu zlepšily. Podle odpoledních hodinových koncentrací byla situace v kraji hodnocena různě, ale převážně už jako velmi dobrá či dobrá. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Podle zprávy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) z pátečního rána se denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší pohybovaly v regionu od 49 do 119 mikrogramů na metr krychlový, kolem poledne to pak bylo až do 133 mikrogramů. U dalších sledovaných látek koncentrace nepřesahovaly hodnotu limitu.

„Rozptylové podmínky budou i nadále dobré. Hodnoty průměrných čtyřiadvacetihodinových koncentrací prašného aerosolu budou většinou zvolna klesat, ale i přesto se budou nejčastěji pohybovat kolem hodnoty nebo nad hodnotou imisního limitu,“ uvedli odpoledne ve výhledu meteorologové.

Znečištění roste s topnou sezonou

Na zhoršené kvalitě ovzduší v kraji, které je dlouhodobě nejšpinavější v zemi, se podílí průmyslové podniky, doprava a lokální topeniště. Výrazné problémy jsou v kraji právě v topné sezoně. Roli hraje i poloha blízko Polska, odkud podle odborníků i kvůli povětrnostním podmínkám směřuje znečištění do Česka.

Kvůli nadměrnému množství prachu v ovzduší byla loni pro oblast Ostravska, Karvinska a Frýdecko-Místecka čtyřikrát vyhlášena smogová situace s celkovou délkou trvání 336 hodin. Regulace se vyhlašovala na tomto území dvakrát (156 hodin). Na Třinecku byla smogová situace vyhlášena třikrát (227 hodin) a regulace dvakrát (103 hodin). V zóně Moravskoslezsko, tedy zbývající části kraje, loni regulace vyhlášena nebyla, pouze jednou smogová situace trvající 120 hodin.

  • Český Těšín: 73
    Frýdek-Místek: 53
    Havířov: 80
    Karviná: 119
    Ostrava-Fifejdy: 86
    Ostrava-Mariánské Hory: 49
    Ostrava-Přívoz: 87
    Ostrava-Radvanice: 99
    Ostrava-Zábřeh: 85
    Opava: 71
    Rychvald: 87
    Studénka: 71
    Třinec-Kanada: 61
    Třinec-Kosmos: 64
    Dolní Lutyně-Věřňovice: 87
  • Zdroj: ČHMÚ