Sběr papíru na některých školách po desítkách let končí. Není o něj zájem

Řada škol ukončuje pravidelný sběr papíru. Kvůli velmi nízké ceně se jim nevyplatí, v některých třídírnách navíc papír už vůbec nevykupují. Starý papír totiž přestala odebírat Čína a o jeho nákup teď není zájem. Peníze za papír dříve školy využívaly na nákup pomůcek, vybavení tříd nebo pořádání akcí.

Svázané kartony od rodin z vesnice i zaměstnanců školy v Přísnoticích na Brněnsku plní sklad. Pravidelný sběr tam pořádá základní škola zhruba čtyřikrát ročně. Loni děti vysbíraly téměř deset tun papíru. Letos ale už za kontejner plný papíru nic nedostanou. Přesto chce vedení obce na vlastní náklady tradici zachovat.

„I když proděláváme na dopravě a podobně, tak to budeme dělat. Protože co potom řekneme dětem? Budeme jim zase vykládat, že mají šetřit lesy, sbírat starý papír, a teď ho budeme vozit na skládku nebo na spalovnu?“ ptá se starosta Přísnotic Zdeněk Mahovský (ODS).

Naopak třeba na základní škole v Rosicích už sběr počátkem února ukončili. Poslední se konal v listopadu. Firma, která papír vykupovala, už žádný další nepřijímá. I tady ve sběru žáci soutěžili, a to hned třicet let. Kartony, které už odvézt nestihli, zatím leží ve skladu v tělocvičně.

O papír už Čína nemá zájem

Obchod s vytříděným papírem je totiž ztrátový. Zatímco ještě před několika lety dostaly svozové firmy a střediska odpadu za tunu suroviny i několik tisíc korun, teď papírny třeba lepenku jen přijmou. Neplatí nic. Důvodem je podle lidí z branže hlavně to, že vytříděný papír z Evropy přestala odebírat Čína.

„Některé třídy papíru se velmi těžko udávají. A není problém v ceně, ale v tom papír vůbec někam prodat,“ uvedl ředitel Remat Letovice Petr Stria, kde zatím odběr papíru nezastavili. Berou ho i od škol. Ale bez nároku na odměnu pro ty, kdo papír nasbírali. Podle Strii teď jde spíš o sponzoring a podporu ekologické výchovy než podnikání.

Situaci může pomoct navýšení peněz třídicím linkám. „Původně byla kolem sto korun za tunu převzatého upraveného obalového papíru předaného k recyklaci. Od prvního ledna dostanou třídírny 420 korun,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Má se tak vyrovnat rozdíl, který platily třídírnám obce. Papírenských krizí zažila branže už několik, papír se ale vždycky vrátil na ceny z dřívějška.