Krize na trhu s tříděným papírem. Čína jej neodebírá, Evropě chybí recyklační linky

Události: Krize na trhu s tříděným papírem (zdroj: ČT24)

Ministerstvo životního prostředí se zabývá krizí na trhu s tříděným papírem. Společnost EKO-KOM, která organizuje sběr, proto připlatí odpadovým firmám, aby materiál z obcí svážely. Jeho ceny totiž spadly na minimum. Stalo se tak proto, že jej přestala odebírat Čína a odpad se počátkem roku nahromadil v Evropě. Ta ale nemá dost recyklačních linek a neumí tak velké množství zpracovat.

Například na Základní škole Milady Horákové v Hradci Králové dokázali žáci nasbírat až padesát tun papíru za rok. Odměna dělala i sto tisíc a škola za ni postavila třeba  zahradní přístřešek pro děti.

Nyní se ale situace změnila. „Dokonce jsme museli jeden sběr odvolat, protože cena byla tak nepříznivá, že jsme čekali, jestli se nezlepší,“ uvedl ředitel školy Ondřej Fajfr.  

Rajnochovice i některé další obce by teď dokonce měly platit za to, že od nich firmy papír odvezou. Dříve přitom peníze dostávaly.

Změnu v nejbližší době neočekávají ani ve sběrně v Praze 4. Ta vykupuje pouze některé druhy papíru. Podle vedoucího tamní výkupny surovin Miloslava Prýmase sběrna mimo jiné nemá zájem například o kartonové krabice.  

Že karton nemá odběratele, je už někde vidět i v ulicích. „Často se do kontejnerů papír nevejde, my ho pak musíme sbírat a uklízet ho z okolí,“ popsal ředitel Hradeckých služeb Martin Hušek.  

Zásah společnosti EKO-KOM

Situaci obcí má zlepšit zásah společnosti EKO-KOM, která využije rezervní fond a za tunu papíru k recyklaci dá třídicím linkám 420 korun. Doteď jim platila stokorunu.

„Chtěli jsme zabránit tomu, aby obce nemusely doplácet významné peníze – dohromady v řádu desítek milionů korun – aby zlepšily odbyt papíru,“ řekl  ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).  

„Stala se úplně stejná situace jako s plastem, kdy jsme třídili dostatek plastů, nicméně jsme spoléhali, že to za nás budou zpracovávat země třetího světa,“ uvedla ředitelka Institutu cirkulární ekonomiky Soňa Jonášová.

Podobnou krizí prošel trh s papírem v letech 2008 a 2009. Zlepšení do budoucna by měly přinést nové recyklační linky.