Na prostatu horkou párou. V Brně zavádí unikátní léčbu

Lékaři z brněnské fakultní nemocnice v Bohunicích jako první v republice vyzkoušeli novou metodu léčby prostaty. Právě čeští urologové pomáhali metodu vyvíjet – pomocí horké páry léčí její nezhoubné zvětšení. Ošetřili tak zatím šest pacientů.

Problémy s prostatou má v Česku každý čtvrtý muž po čtyřicítce. Pacienti cítí bolest při močení nebo v podbřišku a na toaletu musí častěji. Pomoci jim teď má nová metoda léčby, která zvětšenou prostatu ošetřuje párou.

Při zákroku pacientovi lékaři do močové trubice zavedou jehlu, kterou do prostatické tkáně vpraví páru o 70 stupních Celsia. „Dojde ke kondenzaci, zkapalnění, a přitom se uvolní velké množství tepelné energie, které způsobí, že se rozpadnou buněčné membrány,“ popsal přednosta Urologické kliniky Fakultní nemocnice Brno Dalibor Pacík. Tu potom organismus sám odbourá.

Na rozdíl od tradičních metod léčby laserem nebo termoterapií trvá zákrok jen pár minut a pacienti po něm mohou odejít domů, i když s katetrem zavedeným na tři až pět dní. „Každý má jiný práh bolesti, ale prakticky k běžné činnosti, kancelářské práci, se člověk může vrátit během jednoho dvou dnů,“ přiblížil Pacík.

Brněnští urologové stáli u začátků léčby

Vůbec poprvé zkoušeli lékaři ošetřit zvětšenou prostatu párou už v roce 2012. Do první studie se zapojila tři centra – ve Spojených státech, Švédsku a právě v brněnské fakultní nemocnici. Díky slibným výsledkům na prvních 65 pacientech se nakonec léčba dostala i do doporučených postupů Americké urologické asociace.

„V profesní kariéře se zpravidla nepodaří ani jednou stát u zrodu a vývoje zcela nové léčebné metody a technologie, navíc finálně úspěšné. Nám se to poštěstilo,“ svěřil se Pacík. Minimálně invazivní léčba se dnes používá hlavně ve Spojených státech. V Evropě ji využívají ve Velké Británii, Německu, Francii, Itálii nebo Švédsku. Celkem tak urologové ošetřili asi 35 tisíc mužů.

V Česku jich zatím bylo šest. I když je technologie vhodná pro většinu pacientů a je šetrnější než dosud používané postupy, zdravotní pojišťovny zákrok zatím nehradí. Stojí tak zhruba 35 tisíc korun.