Nelíbila se jim stavba hobbymarketu, firma po nich chtěla miliony za zdržení. Po letech se Pešlových zastal soud

Padlo další soudní rozhodnutí v případu stavby hobbymarketu v Brně-Ivanovicích. Podle Městského soudu v Praze stavební společnost neoprávněně požadovala náhradu škody po těch, kteří se proti stavbě ohradili. Navíc záměrně obešla zákon, když se připomínkami lidí žijících v sousedství nezabývala.

Měli připomínky k plánované stavbě hobbymarketu, nakonec sami skončili před soudem. Stavební společnost chtěla od Pešlových náhradu škody ve výši téměř 8 milionů za zdržení stavby. Spor, který začal už v roce 2011, teď uzavřel pražský městský soud.

„Je rok 2019 a teprve nyní jsme se dočkali pravomocného rozhodnutí, že jim nemusíme nic platit. Tím nám spadl ohromný kámen ze srdce a o to se nám bude klidněji spát,“ svěřil se František Pešl. Po letech také budou moci manželé Pešlovi dostavět vlastní dům, peníze dosud šetřili na případnou platbu staviteli hobbymarketu.

Podle rozsudku stavební společnost už na začátku obešla zákon, když připomínky Pešlových nevzala v potaz. „Soud řekl, že se tady lidé pouze bránili a někdo se je nemorálním, silovým způsobem snažil zastrašit a ještě ekonomicky ohrozit,“ uvedl právní zástupce Pešlových Marian Jeřábek.

Hlavní linie případu stále běží, vložila se do něj ombudsmanka

Vyjádření přislíbila před týdnem i právnička stavební společnosti. Do uzávěrky ho ale nestihla zpracovat. Pešlovi doufají, že teď budou moci své připomínky uplatnit v dalším jednání o stavbě. Pomoc hledali i u veřejné ochránkyně práv. Podle zprávy zástupce ombudsmanky stavební úřad pochybil, když odmítá vést řízení o odstranění stavby hobbymarketu.

Právní a úřednický ping-pong o to, jestli se měl hobbymarket na severním okraji Brna vůbec před lety začít stavět, ale zdaleka nekončí. Už v roce 2017 brněnský magistrát řekl, že autorizovaný inspektor vydal certifikát ke stavbě nezákonně. I tohle rozhodnutí napadla stavební společnost u soudu a ten zatím jednání nenařídil.