Hobbymarket stojí v Ivanovicích neoprávněně. Brněnský magistrát nyní zvažuje, jak se stavbou naložit

Brněnský magistrát pracuje na doporučení, jak se stavbou Bauhausu naložit (zdroj: ČT24)

Jihomoravský krajský úřad České televizi potvrdil, že sporná stavba hobbymarketu Bauhaus stojí v Ivanovicích na okraji Brna neoprávněně. Pracovníci místního stavebního úřadu by tak teď měli přistoupit k vyřešení komplikované situace, a to i přesto, že u krajského soudu leží žaloba napadající toto rozhodnutí. Obrátili se zatím však na brněnský magistrát, který teď pracuje na doporučení, jak se stavbou naložit.

Materiál na stavbu domu nebo zahrady si z okraje Brna lidé vozí už pět a půl roku. Spory o dominantu městské části se ale vlečou ještě déle. Nyní úřady rozhodly, že hobbymarketu nevzniklo právo stavby, zároveň ale má podle magistrátu platný stavební certifikát. Ivanovický stavební úřad, který má teď rozhodnout, co dál, se obrátil s žádostí o radu na brněnský magistrát.

„Tento stav je opravdu ojedinělý. Náš úřad se tím bude zabývat a do čtrnácti dní by měl vypracovat metodický pokyn, díky kterému by se pak stavební úřad měl rozhodnout,“ uvedl brněnský mluvčí Filip Poňuchálek.

Jednou z možností je dodatečné řízení o povolení stavby. To by nejbližším sousedům umožnilo, aby se k hobbymarketu vyjádřili. O což podle jejich právníka usilovali už v době, kdy stavba vznikala. „Budou moci uplatňovat své námitky, a to může být administrativně náročné. I s tím rizikem, že to stavebník nebude mít jednoduché,“ řekl právní zástupce Marian Jeřábek.

Společnost Heršpická - správa nemovitostí, která Bauhaus postavila, je připravena stavbu bránit. „Situaci důkladně analyzujeme a zvažujeme veškeré případné možnosti za účelem důsledné ochrany svých práv a zájmů,“ uvedl zástupce společnosti Petr Kočí.

V lokalitě se chystá nové obchodní centrum

V budoucnu budou Ivanovičtí nejspíš sousedit s dalším obchodním centrem, které má vyrůst na vedlejší parcele. Kdy, to zatím není jasné, ale v pátek se bude konat schůzka starostky, zástupců investora a magistrátu. Plány na nové centrum ale už takové emoce, jako hobbymarket, u místních nebudí.

Vizualizace nového obchodního centra v Brně - Ivanovicích
Zdroj: ČT24

Bauhaus vyrostl v Ivanovicích v roce 2010, podle tamních obyvatel i aktivistů ze sdružení Nesehnutí nezákonně. Stavba totiž neprošla klasickým stavebním řízením, ale získala pouze autorizovaný certifikát. Místním se sice žalobami podařilo stavbu na několik měsíců zablokovat, nicméně obchod se i přes protesty otevřel.

V roce 2012 stavební odbor brněnského magistrátu rozhodl, že na základě certifikátu neměla stavba vzniknout. Původně se odpůrci stavby s investorem soudili, ale Nejvyšší správní soud rozhodl, že o správnosti stavebních certifikátů mají rozhodovat stavební úřady, nikoliv soudy.