Spor o Bauhaus v Brně-Ivanovicích: Méně intenzivní, ale pořád živý

Brno - Úředníci magistrátu i krajského úřadu odmítli další stížnost aktivistů na stavbu Bauhausu v Brně-Ivanovicích. Jde už o několikátou právní bitvu, z níž hobbymarket vyšel vítězně. Občanská sdružení ale svůj boj nevzdávají a znovu se obrací na soud. Podle aktivistů vznikl před čtyřmi lety hobbymarket nezákonně.

Už čtyři roky bojují aktivisté z Brna-Ivanovic proti hobbymarketu, který proti jejich vůli vyrostl za jejich domy. Zatím jsou ale spíše neúspěšní. Nejnověji se jejich žádostmi o přezkoumání toho, zda stavba mohla vzniknout jen díky certifikátu autorizovaného inspektora, odmítli zabývat nejprve úředníci brněnského magistrátu a následně i krajského úřadu.

„Tato stavba se řešila prostřednictvím autorizovaného certifikátu, nešla tedy klasickou cestu přes stavební úřad příslušné městské části. Tento autorizovaný certifikát je v naší legislativě nenapadnutelný,“ vysvětlil odmítnutí žádosti mluvčí Magistrátu města Brna Pavel Žára. Zjednodušeně řečeno - magistrátní i krajští úředníci jsou přesvědčení, že není v jejich kompetenci o oprávněnosti vzniku stavby rozhodovat.

To ale odpůrci odmítají a odvolávají se přitom na předchozí verdikty NS a NSS. „Tyto soudy řekly, že o tom, jestli vzniklo právo stavby na základě certifikátu, musí rozhodnout stavební úřady,“ popsal svůj právní náhled na věc aktivista Jiří Koželuh ze sdružení Nesehnutí.

Rozhodne až krajský soud

Která ze stran sporu má pravdu, bude muset rozhodnout Krajský soud v Brně. Právě k němu podalo sdružení správní žalobu. „Předpokládám, že verdikt bude takový, aby úřad rozhodl, jestli právo stavby na Bauhaus vzniklo, nebo nevzniklo. To je jediný rozumný výsledek, který může dát,“ myslí si Koželuh.

Spor ohledně výstavby hobbymarketu na okraji Brna se rozhořel právě kvůli tomu, že stavba neprošla klasickým stavebním řízením, ale získala pouze autorizovaný certifikát. Stavbu tak nemohli - narozdíl od klasického stavebního řízení - sousedé ani občanská sdružení připomínkovat. Nikdo tak nebral v potaz jejich argumenty, že lokalita není připravená třeba na nárůst dopravy. „Je tady zvýšený provoz. Od Svitav to jezdí tudy, protože tam není pořádný sjezd,“ stěžoval si obyvatel, který si nepřál být jmenován.

Zvýšená doprava vs. vstřícné kroky Bauhausu

O tom, že táhnoucí se boj má smysl, Ivanovičtí nepochybují. „Myslím si, že tomu, že se tady dá bydlet, hodně pomohlo občanské sdružení, které bojovalo za regulaci dopravy i umístění parkoviště. Bauhaus dokonce na naší straně vypíná světla kolem 21. hodiny, takže já se stavbou nemám žádný větší problém,“ popsala jedna z obyvatelek.

Spor Ivanovických a Bauhausu se táhne už od roku 2010, kdy investor začal stavět. Místním se pak žalobami podařilo stavbu na několik měsíců zablokovat, nicméně předloni v říjnu se obchod i přes protesty otevřel. Jestli to tak zůstane, napoví verdikt brněnského krajského soudu.