Bauhaus v Ivanovicích musí přerušit stavbu, rozhodl soud. Předběžným opatřením

Ivanovice (Brno) - Soud, který se zabývá žalobou obyvatel Ivanovic na projekt hobby marketu Bauhaus v jejich městské části rozhodl, že stavba musí být přerušena do doby, než se spor rozhodne. Společnost tedy musí nařídit najatým stavebním firmám, aby nepokračovaly ve stavebních pracích, a přichází tak denně o peníze. Někteří místní doufají, že se stavbu podaří zastavit.

Spory o výstavbu hypermarketu se táhnou už několik let. Před měsícem už firma Bauhaus zveřejnila oznámení o výstavbě nové prodejny. Jenže podle aktivistů nedala lidem bydlícím v okolí plánovaného obchodu možnost vyjádřit se k dokumentaci a porušila tak zákon.

Vyjádření autorizovaného inspektora Milana Teigisera

„Okolní domy se nacházejí až za komunikací Černohorská a realizací stavby hobbymarketu nemohou být a ani nebudou dotčena vlastnická práva majitelů těchto rodinných domů.“

„Místo řádného stavebního povolení má takzvaný certifikát od soukromého autorizovaného inspektora. Certifikát ovšem jednoznačně nesplňuje stavební zákon. Neobsahuje zapracování připomínek prokazatelných účastníků řízení: majitelů rodinných domů podél ulice Černohorské,“ uvedl Jiří Koželouh z Nesehnutí.

Stavební zákon skutečně říká, že firma musí sousedy jako účastníky stavebního řízení oslovit, umožňuje však prostřednictvím zmíněného certifikátu zkrátit stavební řízení bez ohledu na připomínky dalších dotčených osob.

„Certifikát byl podle nás vydán pokoutně a v rozporu se stavebním zákonem. BAUHAUS nás prostě podvedl. Měl se nás zeptat, co si o provedení jeho stavby myslíme. Je správné, že soud jeho nezákonné počínání přerušil,“ říká Petra Štěrbáková-Täuberová z organizace Klidné Ivanovice, která sdružuje aktivní občany z Ivanovic.

Podle náměstka brněnského primátora Martina Andera (SZ) je navíc celé řízení od začátku závadné. Stavební úřad v Brně-Ivanovicích podle něho vydal již dříve stavební povolení Bauhausu i přesto, že byla jeho výstavba v rozporu s územním rozhodnutím. Proto podal podnět na krajský úřad k přezkoumání celého řízení. Jenže podle úřadu bylo vše provedeno správně.

Spory se přitom vedly také ohledně plánované rozlohy prodejní plochy. Prodávat má investor povoleno pouze na ploše 10 tisíc metrů čtverečních, odpůrci výstavby se ale obávají, že plocha bude minimálně o 3 tisíce metrů větší, protože prodávat bude firma i ze skladových ploch, formou takzvaného drive-in prodeje. Investor odmítá, že by měl v plánu povolenou plochu přesáhnout.

Proti výstavbě se už v roce 2006 vyslovilo 73 % dotazovaných obyvatel a obyvatelek Ivanovic v sociologickém průzkumu provedeném Katedrou environmentálních studií Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Dnes jich ale už zdaleka tolik není.

Faktem je, že firma do území „nalila“ již sto milionů korun a každý den, kdy bude stavba stát, přichází o značnou sumu. Zatím rozhodnutí soudu nemá v ruce.