Drak, nebo princezna? Brňané rozhodnou o novém názvu šaliny

Ester, Evička, Drak nebo Sisi. Jeden z těchto čtyř názvů budou mít nové brněnské tramvaje. Veřejnost může hlasovat od čtvrtka až do konce dubna. Dohromady se sešlo více než pět desítek návrhů na nové pojmenování. Ty, které do dalšího kola neprošly, odkazovaly například i na místní nářečí, brněnský hantec. Známý už je i vzhled nové tramvaje typu EVO2.

Ze všech 55 názvů, které lidé do ankety poslali, postoupily z interního hlasování pracovníků a širšího vedení dopravního podniku celkem čtyři. „Lidé budou moct hlasovat od Zeleného čtvrtka až do 30. dubna na stránkách projekt150.cz. Název nové tramvaje bude známý 1. května,“ uvedla mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Mezi názvy, které se do finále nedostaly, jsou například Grandšalina, Housenka nebo Štatlařka, což v hantecu znamená „městský flákač“.

Nejen název, ale i vzhled

O jméně se zatím ještě nerozhodlo, vzhled nové tramvaje typu EVO2 už je ale jasný. I ten lidé vybrali v anketě. Sešlo se celkem 264 návrhů, z nichž do finále postoupily tři. Z více než tisícovky hlasů vyhrál ten od Miroslava Rajnohy. Tramvaj bude mít červeno-bílý nátěr, tedy stejné barvy, jako má moravská metropole ve svém znaku a vlajce.

EVO2 je dvoučlánková nízkopodlažní tramvaj, kterou vyrábí Krnovské opravny a strojírny. Po Brně bude jezdit celkem 41 kusů této tramvaje, dohromady za téměř 1,1 miliardy korun bez DPH.

Nejedná se o dodávku tramvají v celku, montovat se budou přímo v Ústředních dílnách brněnského dopravního podniku. První dvě stavebnice dorazí ještě v tomto roce, zbytek pak do roku 2025. V současnosti jezdí na českých tramvajových tratích jen jediný kus této tramvaje. Provozuje ji Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou.

Zkušenosti z veřejného hlasování už má Brno z minulého roku, kdy se vybíral název nového brněnského nádraží. Veřejnost z deseti možností vybrala Brno – Šalingrad. Na druhém místě se umístilo Brno hlavní nádraží, o příčku pod ním Nádraží Járy Cimrmana.