Na operu v žabkách. V brněnských městských lázních zazní vážná hudba

Na operu v žabkách (zdroj: ČT24)

Do plavek musí zpěváci v první inscenaci brněnského uměleckého spolku Hausopera, který chce vyvést operu z divadelního prostředí do různých zajímavých zákoutí ve městě. Tvůrci zvou diváky do městských lázní v Rašínově ulici.

Brněnské operní publikum už je zvyklé na ledacos, v žabkách ale půjdou lidé na představení vůbec poprvé. Členové spolku Hausopera je doporučují jako součást dress codu na svou operu Poslední pólo. Vznikla přímo na míru prostorám bazénu. Hraje se hlavně na nástroje, které snesou vlhkost, hudebníci ale zapojí třeba i tamní zábradlí.

Během představení se ale nebude jen hrát a zpívat. Hudba bude v bazénu doprovázet akvabely. „Rádi bychom to pro diváky udělali tak, aby to všechno působilo přirozeně, a až po čase jsme zjistili, že jsme v divadelním představení,“ přiblížil autor libreta Josef Škarka.

„Diváky umístíme nahoru, aby krásně viděli na tanec akvabel. Musíme se nějak popasovat s akustikou, se šploucháním vody a maximálně toho využít,“ dodal režisér opery Petr Hašek. Herci se museli vypořádat také s tím, že z představení nebudou odcházet suchou nohou.

„Je to krásný pocit. Sice se člověk trochu vody naloká, ale to se musí holt trochu nazkoušet, abych věděl, kdy mám zpívat, abych před tím nebyl zrovna pod vodou,“ svěřil se zpěvák Tomáš Krejčí.

„Ve vodě zas tak rád nejsem, vlastně se docela bojím, když nedosáhnu na dno. Navíc nosím kontaktní čočky, takže mi to dost často vyplavuje ty čočky a mám alergii na chlor, takže pro mě to není nejpříjemnější, ale baví mě to,“ řekl zpěvák Aleš Procházka.

Spolek Hausopera už má vyhlédnuté další prostory, které chce rozezpívat. V roce 2020 to bude kromě bazénu taky brněnská cukrárna a knihkupectví.