Šalingrad či Vídeň-sever. O názvu brněnského nádraží se rozhodne v anketě

Název brněnského nádraží vyberou lidé v anketě (zdroj: ČT24)

Jméno nového brněnského vlakového nádraží vyberou lidé v anketě. Magistrát představil kampaň, při které lidé můžou sami navrhnout název budoucího železničního uzlu a deset nejlepších do konce prázdnin i vybrat. O poloze přitom ještě vláda nerozhodla.

Šalingrad hlavní nádraží, Nádraží výpravčího Káji nebo Vídeň-sever. Originalitě při vymýšlení nového jména se meze nekladou. „Brňáci se vyznačují svým smyslem pro humor, takže snad to Pražáci budou brát také s humorem,“ řekl primátor Brna Petr Vokřál (ANO). Sám ale doufá v umírněný název. „Já pevně věřím, že zdravý rozum zvítězí,“ dodává.

Návrhy mohou zájemci zasílat prostřednictvím lístků z městského Metropolitanu nebo na webu nasnovejnadr.cz. Podat je může kdokoliv starší 18 let z celé republiky do konce prázdnin. Před začátkem školního roku také mohou lidé hlasovat o deseti nejlepších návrzích. Vítězné jméno pak vzejde v říjnu po druhém kole hlasování. Úspěšní navrhovatelé dostanou i odměnu.

Že nové vlakové nádraží vyroste v poloze u řeky, tedy na místě současného Dolního nádraží, o tom už rozhodla drtivá většina institucí – město, kraj i ministerstvo dopravy. Zbývá ještě definitivní posvěcení od vlády. Podle primátora Petra Vokřála by se tak mohlo stát už na jejím příštím zasedání.