Mají delší život nebo znovu chodí. Zájem o fyzioterapii pro zvířata roste

Události v regionech: Fyzioterapie pro zvířata je stále populárnější (zdroj: ČT24)

Laserová nebo magnetická terapie, speciální cvičení i masáže. To vše pro čtyřnohé pacienty. Zvířecí fyzioterapeuti mají čím dál víc práce. Některá zvířata díky jejich péči znovu chodí. Jiným odborníci prodlouží nebo zlepší život.

Místo židle se ukládají zvířecí pacienti například na deku. Třeba desetiletý bobtail Kuba patří mezi takzvané ortopedické pacienty. „On má artrózu v kolenou, strašně moc přetěžuje předek a v podstatě má hodně přetížené svaly,“ přibližuje veterinární fyzioterapeutka Kristýna Nociarová.

Při cvičení jsou psi motivováni pamlsky. Po zahřátí a protažení přichází na řadu cvičení na balančních pomůckách. Celá rehabilitace pak končí ve speciálně upravené vaně. „Jak má bolestivá kolena, tak tím, že ho to nadlehčí, tak to nebolí,“ přibližuje Nociarová, podle níž už byl ve vaně i králík či koza.

Stejně tak jako na lidskou, i na tu zvířecí rehabilitaci si pacienti počkají. Jednotliví terapeuti pak mají konkrétní specializace. Třeba Nociarová se zaměřuje na ortopedické a neurologické zvířecí pacienty, jiní terapeuti zase nabízejí domácím mazlíčkům masáže.

Laserová terapie pro jezevčici

Ketty je jezevčice. V rukou fyzioterapeutky Venduly Szlaurové skončila po výhřezu ploténky a následné operaci páteře. Nejdříve ji čeká laserová terapie. „Ta startuje procesy regenerace tkání, podporuje významně hojení,“ přibližuje Szlaurová.

Na zvířecí fyzioterapii chodí nejčastěji psi, výjimkou ale nejsou ani kočky, morčata nebo koně. „Dále se věnujeme také prevenci, ať už je to u sportovních, pracovních či výstavních psů. Škála pacientů je rozmanitá,“ říká Szlaurová.

Rehabilitace zvířat se tak v dnešní době už stává pro jejich majitele běžnou záležitostí. Tříletý obor fyzioterapie zvířat je možné vystudovat v Boskovicích.