Nejvyšší soud potvrdil trest bývalému policistovi. Nabízel 850 tisíc za zničení důkazu

Nejvyšší soud nevyhověl dovolání bývalého kriminalisty Jozefa Balinta. Potvrdil tak rozhodnutí odvolacího soudu, který muže potrestal dvouletou podmínkou. ČT to sdělila Nina Václavková z Okresního soudu v Benešově. Balint se pokoušel za úplatek 850 tisíc nechat poškodit mobilní telefon, který kriminalisté zabavili jako důkaz.

„Nejvyšší soud dovolání obviněného odmítl,“ reagovala na dotaz ČT Václavková. Dovolání k Nejvyššímu soudu podal Balint loni v červnu. Nesouhlasil s dvouletou podmínkou, kterou ho potrestal benešovský okresní soud loni v červnu.

Případ začal řešit Okresní soud v Benešově předloni na jaře. Balint podle obžaloby nabídl na začátku roku 2020 svému bývalému kolegovi z Kriminalistického ústavu úplatek 850 tisíc korun za poškození zkoumaného mobilního telefonu tak, aby nebylo možné zpřístupnit data, která stroj obsahoval. Znalec Kriminalistického ústavu podle spisu úplatek odmítl a věc oznámil.

Balint od soudu původně odešel bez trestu. Proti tomu se ale odvolala státní zástupkyně a Krajský soud v Praze poté případ vrátil benešovskému soudu k novému projednání. Soud v novém rozhodnutí muži uložil trest odnětí svobody na 18 měsíců s dvouletou podmínkou. Balint usiloval o zvrácení trestu u Nejvyššího soudu.

Odsouzený v Kriminálním ústavu dříve pracoval na jedné z vedoucích pozic. Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej už dříve uvedl, že v době spáchání trestného činu už déle než rok nebyl ve služebním poměru.