Bývalý policista nabízel za poškození důkazu 850 tisíc korun. Soud ho potrestal podmínkou

Bývalý pracovník Kriminalistického ústavu Jozef Balint odešel od soudu s podmínkou za uplácení. České televizi to sdělila mluvčí Okresního soudu v Benešově Renata Průšová. Muž měl za úplatek 850 tisíc korun žádat poškození mobilního telefonu, který kriminalisté zabavili jako důkaz v trestním řízení. Původně ho soud obžaloby zprostil, státní zástupkyně se ale odvolala. Verdikt je nepravomocný.

Případ začal řešit Okresní soud v Benešově na jaře loňského roku. Jozef Balint nakonec odešel od soudu bez trestu. Proti rozhodnutí se ale odvolala státní zástupkyně. Krajský soud v Praze poté případ vrátil znovu benešovskému soudu k novému projednání. Ten teď nepravomocně rozhodl o dvouleté podmínce.

„Obžalovaný Jozef Balint byl odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody v trvání 18 měsíců se zkušební dobou v trvání dvou roků,“ potvrdila mluvčí benešovského soudu Renata Průšová.

Podle obžaloby nabídl Balint na začátku roku 2020 úplatek 850 tisíc korun policistovi z Kriminalistického ústavu, který působí jako znalec. Měl žádat poškození zkoumaného mobilního telefonu tak, aby znemožnil zpřístupnění dat, která přístroj obsahoval. Policista podle spisu úplatek odmítl a věc oznámil.

Odsouzený podle policie dřív sám v ústavu pracoval na jedné z vedoucích pozic. „V době údajného spáchání činu nebyl už déle než rok ve služebním poměru policisty,“ uvedl už dřív o muži mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.