Státní zástupce obžaloval expolicistu. Za 850 tisíc měl žádat poškození zabaveného telefonu

Státní zástupce podal obžalobu na bývalého pracovníka Kriminalistického ústavu. Žalobce ho viní z podplácení. Na dotaz ČT to uvedla státní zástupkyně Daniela Bartíková z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Za úplatek 850 tisíc korun měl muž podle policie žádat poškození mobilního telefonu, který kriminalisté zabavili jako důkaz v trestním řízení. Za to obviněnému hrozí až šest let vězení. Případem se bude zabývat Okresní soud v Benešově.

„Ve věci byla podána obžaloba k Okresnímu soudu v Benešově. Lze sdělit, že obžaloba byla podána pro zločin podplacení, kterého se měl dopustit bývalý pracovník Kriminalistického ústavu tím, že slíbil úplatek za to, aby byl poškozen mobilní telefon zajištěný jako důkaz v trestní věci,“ uvedla Bartíková.

Obviněný muž dříve pracoval v Kriminalistickém ústavu na jedné z vedoucích pozic, nejednalo se však o bývalého ředitele. „V době údajného spáchání činu nebyl obviněný už déle než rok ve služebním poměru policisty,“ uvedl o stíhaném muži mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Podle kriminalistů nabídl tento člověk loni v únoru úplatek 850 tisíc korun, a to jinému policistovi z Kriminalistického ústavu, který působí rovněž jako znalec. Žádal, aby poškodil zkoumaný mobilní telefon tak, aby znemožnil zpřístupnění dat, která tento přístroj obsahoval. Oslovený policista slíbený úplatek odmítl a věc oznámil.

Trestní stíhání začalo v červnu, policie muže vyšetřuje na svobodě.