Kladeňané budou v referendu o hazardu znovu hlasovat 15. dubna

Kladeňané budou znovu hlasovat v referendu o hazardu 15. dubna, rozhodli v pondělí zastupitelé. Soud nedávno prohlásil lednové referendum za neplatné kvůli možnému ovlivnění jeho výsledku nevyváženým informováním města. Část opozice, která podnět k soudu podala, navrhovala nový termín během parlamentních voleb 2025.

Podle zastupitelky Anny Gamanové (STAN) by měl být vybrán termín, který zvýší pravděpodobnost dostatečné účasti hlasujících, aby referendum bylo platné a závazné. „Toto téma bude aktuální i zcela jistě za dva roky,“ řekla.

„Město postupuje ve smyslu rozhodnutí soudu a dle zákona,“ reagoval mluvčí kladenské radnice Vít Heral. Kladenský primátor Milan Volf (Volba pro Kladno) dříve konstatoval, že vedení města nezpochybňuje, že se k tematice hazardu vymezilo. Dodal, že problém s hazardem ve městě neexistuje.

Město fungování heren a kasin reguluje, mohou být pouze na dvanácti vymezených adresách, v minulosti jich bylo asi 130. Příjmy Kladna z hazardu ročně činí přibližně sto milionů korun.

Krajský soud v Praze v únoru rozhodl, že referendum o hazardu v Kladně, které se konalo při lednových prezidentských volbách, bylo neplatné. Žalobu podala iniciativa Kladno bez hazardu, jejíž členové jsou i kladenští opoziční zastupitelé. Odpůrci poukazovali například na to, že Kladno zaplatilo informační kampaň proti referendu z veřejných peněz a že některé komise aktivně nenabízely hlasovací lístky.

Opětovné vypsání referenda soud nenařídil, podle rozsudku to je v pravomoci kladenských zastupitelů. Hlasovací místnosti se po celém Kladně otevřou 15. dubna v osm hodin ráno a uzavřeny budou v osm večer.