Dopravu v okolí areálu Škodovky v Kvasinách mají zklidnit radary. Zatím fungují na zkoušku

Řidiče v okolí Škodovky v Kvasinách pohlídají radary (zdroj: ČT24)

Obce podél příjezdových silnic do průmyslové zóny automobilky Škoda v Kvasinách na Rychnovsku trpí hustou dopravou. Starostové si vymohli alespoň osazení silnic radary pro úsekové měření rychlosti projíždějících aut. Slibují si od toho částečné zklidnění provozu. Některé z radarů už fungují, zatím ale jenom ve zkušebním režimu.

Jeden z obyvatelů obce Synkov-Slemeno Josef Žabokrtský bydlí hned u rušné silnice, přes kterou se lidé bojí přecházet kvůli rychle jedoucím autům. Část svého pozemku tak přenechal obci, aby mohla postavit alespoň několik metrů dlouhý chodník. „Někdy tudy jedou (auta) třeba osmdesát. Je to nebezpečné,“ říká.  

Chodník je ale v obci výjimkou. Pěší se jinak musejí vejít na úzkou silnici bez krajnic společně s auty. „Nemáme tady pozemky. Zahrady končí až těsně u silnice,“ komentuje situaci místostarosta obce Jaroslav Štefek (nestr.). 

Povolenou padesátku překračuje až polovina projíždějících řidičů. Teď je ale po celé délce tři a půl kilometru dlouhé silnice budou hlídat radary. „V tuto chvíli je už instalováno a měří se,“ dodal Štefek. Místní doufají, že se situace zklidní. „Jako řidič se určitě leknete, že je tam radar,“ dodává obyvatel obce Jiří Šeda. 

Zatím ve zkušebním provozu

Radary v tuto chvíli fungují ve zkušebním provozu, do ostrého přejdou během pár týdnů. Stejně tak tomu bude i v Ještěmicích u Solnice, kterými dříve projížděli řidiči i více než stokilometrovou rychlostí. Nedávno instalované ostrůvky na silnici zatím moc nepomohly.

„Porazili nám dva sloupy veřejného osvětlení i značky. Instalováno bude měření, které vyměří pokutu,“ uvedl starosta Solnice Jan Hostinský (nestr.). Rychlé řidiče omezí i město Kostelec nad Orlicí. „Vznesl jsem požadavek na opětovné pořízení mobilního měřicího zařízení pro městskou policii,“ sdělil ředitel strážníků Petr Černohorský. 

Města a obce se snaží udržet bezpečnost dopravy i při trvalém nárůstu provozu. V průmyslové zóně Kvasiny pracuje přes jedenáct tisíc lidí, dojíždějí tam z okruhu až padesáti kilometrů.