Brněnské podzemní tramvaje jezdí k bohunické nemocnici už i s cestujícími

Nová tramvajová trať k bohunické nemocnici v Brně už je v provozu. Právě v pondělí začala první zatěžkávací zkouška, kdy tisíce lidí míří do nemocnice, k univerzitnímu kampusu či do obchodního centra. Koleje, které odbočují z bohunické tratě za zastávkou Osová, se stavěly od konce roku 2019, trať stála 1,4 miliardy korun. Z velké části vede tramvajovým tunelem, který je nejdelší v Česku. U zastávky Nemocnice Bohunice také funguje nový přestupní terminál pro městské i regionální linky.

První spoj linky 8 podle mluvčí Dopravního podniku města Brna (DPMB) Hany Tomaštíkové přijel k nemocnici už v neděli, právě pondělí je však tou pravou zatěžkávací zkouškou. Tramvajovou linkou 8 se od nemocnice dostanou lidé za 15 minut k hlavnímu nádraží. Doposud bylo možné dostat se k nemocnici a ke kampusu pouze autobusy nebo trolejbusy, někdy i s přestupováním. 

Nový tramvajový tunel je dlouhý přes 619 metrů a je v něm zastávka Západní brána, která má obsloužit budoucí bytovou výstavbu. Tunel je nejdelší v Česku. Další tři jsou v Praze, dosud nejdelší z nich na barrandovské trati měří 206 metrů.

V dubnu se má navíc v Brně začít jezdit druhým tunelem, který vznikl pod Wilsonovým lesem. Na někdejší tramvajové těleso se tam rozšiřuje silnice jako součást velkého městského okruhu. Tento tunel měří půl kilometru. 

Změny v brněnské MHD

V neděli začaly platit i změny v MHD, které jsou vyvolané právě novou tramvajovou tratí, kdy linka 8 opustila konečnou ve Starém Lískovci a jezdí na novou konečnou Nemocnice Bohunice. Kvůli tomu se v pracovních dnech prodlouží do Starého Lískovce linka 7 ze Švermovy a společně s linkou 6 obslouží i novou zastávku Karpatská.

„Bude blízko domu sociálních služeb a i díky tomu můžeme zrušit linky 81 a 82, které vznikly kvůli tomu, že vozíčkáři kdysi neměli k dispozici bezbariérovou MHD. Zároveň už je většina spojů bezbariérová, takže si tito lidé zvykli jezdit běžnými spoji,“ popsal už dříve dopravní ředitel DPMB Jan Seitl.

Další změnou je zrušení autobusové linky 61. Kancelářskou oblast okolo Heršpické ulice obslouží linka 40, která už nebude pouze projíždět po Heršpické. Ulici Kamenice obslouží linka 69, stejně tak pojedou některé spoje přes zastávky Vltavská a Labská.

Nově také bude jezdit zhruba polovina spojů trolejbusové linky 37 z Kohoutovic až k terminálu v prokladu s autobusovou linkou 50. Do terminálu budou zajíždět i regionální linky 401, 402, 405 a 406. Vznikla také nová linka 62, kterou zajistí mikrobus v trase z Mendlova náměstí na Červený kopec.

Do terminálu Nemocnice Bohunice začaly jezdit autobusové linky 401, 402, 405 a 406. Dosud linky 401 a 402 končily na Labské, zbylé dvě na Mendlově náměstí.