S vánočními nákupy začíná vrcholná sezona také kapsářům. Mají i „vynálezy“, aby se jim snáz kradlo

Události v regionech: Policisté řeší případy kapesních krádeží (zdroj: ČT24)

V adventní době jsou v nákupních centrech a městské hromadné dopravě častěji vidět policisté. Snaží se odradit kapsáře a zloděje, kteří využívají období hromadného nakupování. Podle kriminalistů mají zloději k tomu, aby se jim lépe kradlo, i vynálezy, jako je upravená bunda.

S využitím bundy s proříznutou kapsou nakradla prý dvojice zlodějů v pražské městské hromadné dopravě přes 200 tisíc korun. Vypadalo to, že zloděj má ruce v kapse od bundy, ale ve skutečnosti je měl prostrčené tak, že neviděn kradl. Dvojice měla cílit hlavně na seniory, kteří jsou v adventní době nejčastějšími oběťmi kapsářů.

Nejen seniory, ale všechny, kdo vyrážejí na předvánoční nákupy, policie nabádá, aby byli opatrní a pozorní. „Policisté upozorňují občany, aby si dávali pozor, aby nenechávali kabelky a tašky bez dozoru ve vozíku nebo ve vozidlech na viditelných místech,“ apelovala policejní mluvčí Michaela Raindlová.

Opatrně v běžných obchodech i na vánočních trzích

Kromě nákupních center a MHD se zloději stahují i na vánoční trhy. Lákavé pro ně je, že málokterý prodejce přijímá platební karty, a tak u sebe musí mít zákazníci hotovost.

Podle kriminalisty z pražského KAPSA týmu se kapesní krádeže před Vánoci v metropoli rozjíždějí i proto, že je ve městě množství zahraničních turistů.

Hlídky nejenže se snaží zloděje najít, ale také upozorňují na neopatrné jednání, například na nezavřené tašky či kapsy. Přesto policie nepochybuje, že i tak bude vrchol nákupní sezony i vrcholem sezony zlodějů.

Ostatně i zloději měli v minulých dvou letech plných lockdownů, zákazů a zrušených akcí méně příležitostí než obvykle. Například v Jihočeském kraji je dle statistik množství kapesních krádeží ve srovnání s loňskem dvojnásobné.