Lidé v Břeclavi nakonec zaplatí za teplo méně, než teplárna oznámila. Zálohy sníží

Klientům teplárny Teplo Břeclav v prosinci klesnou zálohy. Důvodem je nižší spotřeba plynu i pokles ceny na spotovém trhu. Od ledna chtějí mít teplárny nového dodavatele, informovaly o tom na stránkách města. Městská firma v říjnu oznámila pětinásobné zvýšení ceny tepla z původních 628 korun za gigajoule na 3030 korun. K němu teplárna přistoupila poté, co její dodavatel NWT ukončil dodávky plynu a skončil v insolvenci. Teplárna nyní nakupuje plyn na spotovém trhu.

„V porovnání s říjnem minulého roku je výroba tepla za říjen 2022 nižší o cca 30 procent, především díky teplému počasí. Tuto nižší spotřebu odběratelé tepla poznají na snížení celkové ceny za teplo a teplou vodu ve svých ročních vyúčtováních,“ uvedla městská společnost ve zprávě.

Společnost také uvedla, že díky poklesu cen plynu na spotovém trhu, na kterém plyn nakupuje, jsou náklady na výrobu tepla nižší než cena v předkalkulovaném rozpisu, tedy 3030 korun za gigajoule. „Teplo Břeclav činí kroky k promítnutí nižších nákladů do záloh na prosinec,“ píše se ve zprávě.

Nové rozpisy plateb od ledna

Teplárny chtějí zároveň vypsat výběrové řízení na dodavatele plynu pro období od ledna 2023. „Díky zastropování cen máme jistotu, že výše záloh bytovým domům za teplo a teplou vodu budeme moci výrazně snížit. Teplo Břeclav rozešle nové rozpisy plateb platné od ledna 2023, které se budou pohybovat okolo 1600 korun za gigajoule, tedy v ceně, která bude běžná v rámci celé republiky.

Městská společnost také dodala, že pokud se trh s cenami plynu stabilizuje, výsledná částka může být nižší a zákazníkům by tak vznikly větší přeplatky.

NWT ukončila dodávky plynu břeclavským teplárnám na začátku října, o několik dní později na sebe podala insolvenční návrh a usiluje o reorganizaci. Věřitelé mohou pohledávky přihlašovat až do 20. prosince letošního roku.