Vánoční trhy budou v Brně i na nově zrekonstruovaném Moravském náměstí

V Brně se chýlí ke konci rekonstrukce parku na Moravském náměstí za 131 milionů korun. Slavnostní otevření je v plánu v pondělí. Příští týden by měla začít v místě stavba vyhlídkového kola, které bude spuštěné se začátkem adventu a vánočních trhů 25. listopadu.

Rekonstrukce náměstí začala v březnu. „Dělají se poslední zahradnické práce, úpravy povrchů. Oplocujeme nízkými ploty místa, kde jsou vysázené trvalky. Je potřeba, aby zakořenily,“ přibližuje mluvčí radnice části Brno-střed Kateřina Dobešová.

Práce za 131 milionů, které hradí společně město Brno a městská část Brno-střed, přinesly na náměstí nové technologie pro zachycení dešťové vody, centrální multifunkční plochu s fontánou a vodními prvky i doplnění zeleně a výstavbu kavárny s toaletami. V parku nechybí ani herní prvky pro děti. Centrální plocha bude sloužit například pro koncerty nebo divadla.

Na Moravském náměstí bývají před vánočními svátky i adventní trhy. Po otevření náměstí by příští týden měla začít stavba vyhlídkového kola, které bude dominantou trhů.

Na Moravském náměstí v minulosti stál Německý dům, na konci druhé světové války byl ale stržen. Asi dva metry pod povrchem odborníci objevili zachovalé prostory. Mají být v budoucnu staticky zajištěny tak, aby bylo možné pořádat jejich příležitostné prohlídky.