Moravské náměstí v Brně změní vzhled. Stane se rekreační zónou

Travnaté a zatím prázdné plochy parku na Moravském náměstí zaplní kavárny, restaurace anebo dětské hřiště. Díky tomu by se z prostranství měla stát moderní a kulturní rekreační zóna. Podle starosty městské části Brno-střed Martina Landy (Žít Brno) se totiž lidé nyní na náměstí necítí komfortně.

Jedinou dominantou náměstí je nyní vodotrysk s kašnou uprostřed parku. Podle vítězného architektonického návrhu společnosti consequence forma s. r. o. by jí ale nově měla být multifunkční plocha. Podle autora návrhu Martina Sládka jde o oválnou plochu, která má sloužit všem možným aktivitám.

„V létě zde mohou děti dovádět mezi vodotrysky, lze tu pořádat výstavy nebo divadelní představení, v noci zde mohou být filmové projekce, koncerty, sportovní přenosy. V zimě počítáme s tradičními adventními trhy, kluzištěm, zkrátka cokoliv bude potřeba,“ vysvětlil Sládek.

Dominantou parku bude multifunkční plocha
Zdroj: ČTK/PR/consequence forma s.r.o./Moare

Vedle této plochy by se měly nacházet kavárna s restaurací. „Jde o místo, které je neobjeveno. Kavárna a posezení pod stromy v  Brně chybí a mávelký potenciál,“ okomentovala důvod, proč na náměstí přibudou právě taková zařízení Janica Šipulová z firmy consequence forma s. r. o.

Architekti také navrhli nově uspořádání cest. Vstupy budou ze stejných stran jako dosud, přibuda však odpočinková okružní cesta kopírující starší výsadbu stromů. Orientační cena za rekonstrukci je okolo 25 milionů korun, přesnou částku určí až projektová dokumentace, která by měla vzniknout příští rok.

Úpravám musí ustoupit menší stromky

Prostranství se změní nejen tím, že na něj přibudou nové objekty, ale také tím, že na například zmizí některé stromy. K zemi půjdou stromky menší vzrůstu, naopak 170 let starý památný dub letní tyčící se mezi nimi, zůstane stát. Plánované započetí úprav parku je předpokládané na začátku roku 2018.

Park na Moravském náměstí je jedním z centrálních prostranství města. Jeho osu tvoří Rašínova třída ústící do prostoru MHD na Joštově a České ulici. Podél parku vybíhají z centra významné radiály, a to ulice Kounicova a Lidická. „Park by měl sloužit zejména jako oddychová zóna pro obyvatele města. Návrhy by měly určit jasné vymezení pěších tras navazující na relaxační plochy zeleně,“ uvedl už dříve radní Petr Bořecký (ANO).