Mladíkovi hrozí šest let vězení za požár supermarketu. Zapalovačem chtěl vyprostit mobil z nákupního vozíku

Policie obvinila osmnáctiletého mladíka, který podle ní způsobil požár supermarketu Penny v západočeském Chodově. Muž byl opilý a v tom stavu dospěl k rozhodnutí použít zapalovač k vyproštění mobilního telefonu, který mu uvázl v plastovém nákupním vozíku. Výsledkem byl zcela zničený obchod, při požáru vznikla téměř devětačtyřicetimilionová škoda. Vzhledem k tomu hrozí mladému muži až šest let vězení.

Chodovský Penny Market vyhořel v neděli ráno. Policie zadržela mladíka, který podle ní požár způsobil, v úterý ráno, ale státní zástupce jej později nechal propustit, stíhán je tedy na svobodě.

Podle vyšetřovatelů vše začalo tím, že si mladík chtěl nabít mobilní telefon ze zásuvky, která byla v prostoru před vchodem, kde stály nákupní vozíky. Když na ně vylezl, aby na na zásuvku dosáhl, telefon mu upadl do jednoho vozíku. Protože u sebe neměl mince, nemohl vozíky rozpojit a k telefonu se dostat. „Následně měl mladík plynovým zapalovačem začít vytvářet díru v boční části plastového nákupního košíku, kterou si chtěl poté mobilní telefon vytáhnout,“ popsal policejní mluvčí Jakub Kopřiva klíčové rozhodnutí.

Od zapalovače vzplálo několik vozíků, potom chytila dřevěná konstrukce střechy nad vozíky a od ní zbytek prodejny. Ta zcela vyhořela, vznikla tak škoda 48 milionů korun. Půlmilionová je škoda na osmi autech zaparkovaných poblíž prodejny.

Podle policejního vyšetřování byl mladík pod vlivem alkoholu. Požár se zprvu snažil hasit svou mikinou. Následně doběhl k nejbližšímu panelovému domu a klepal na okna v přízemí, aby lidé zavolali hasiče. Než ti přijeli, mladík utekl domů. Kriminalisté ho však poznali podle kamerových záznamů.