S tímto outfitem vás nikdo nepřehlédne. Liberecká univerzita představila svítivé oblečení

Liberecká univerzita vyvinula se společností VÚB (Výzkumný ústav bavlnářský) nové textilie, které zvyšují viditelnost chodců, cyklistů nebo koloběžkářů v silničním provozu. Od jiných reflexních oděvů se odlišují využitím fotoluminiscenčního efektu. Oděvy s tímto prvkem jsou tak viditelné za tmy, i když nejsou osvícené jiným světelným zdrojem, řekl vedoucí katedry oděvnictví Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci (KOD) Zdeněk Kůs.

Retroreflexní prvky, které se běžně používají, nejsou podle zástupců univerzity vhodné pro chodce, kteří se nacházejí mimo obrazec paprsků světlometů blížícího se vozidla. Textilie, které univerzita představila, svítí i v úplné tmě. 

„Pro zlepšení viditelnosti ve tmě a zvýšení bezpečnosti nositele v tmavých obdobích dne jsme vyvinuli pleteniny s fotoluminiscenčními vlastnostmi, tedy pleteniny svítící ve tmě po nasvícení denním či umělým světlem,“ uvedl Kůs. K tomu, aby takové oděvy zářily ve tmě i několik hodin, stačí, aby byly nasvícené zhruba čtvrt hodiny.

Prototypy vyvinutých oděvů testovali vědci v noci třeba na hodkovickém letišti, v úplné tmě byly viditelné až do vzdálenosti 150 metrů. Podle autorů výzkumu takto vymyšlené pleteniny na českém trhu nejsou. 

Svítivý materiál je přímo v přízi, ne jenom na povrchu

„Jsou vyrobeny z polyesterových přízí s novou konstrukcí, kdy je fotoluminiscenční pigment vložený přímo do příze, a ne jenom na povrch. Pleteniny jsou vyrobeny ve standardní bílé nebo mentolově zelené barvě,“ uvedla členka vývojového týmu Katarína Zelová. Podle ní mají dobrou odolnost vůči poškození při praní, působení světla a potu. „Jsou netoxické a zdravotně nezávadné, což zaručuje jejich použití v průmyslové výrobě oděvů,“ dodala.

Na vývoji nových typů pletenin a jejich aplikacích spolupracovala katedra textilní fakulty se společností VÚB v projektu VIDTEXT, který finančně podpořilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Vývoj trval tři roky.

Novinka má být finančně dostupná

Zástupce orlickoústecké společnosti VÚB Miroslav Tichý řekl, že na trh nový typ pleteniny začnou uvádět v příštím roce. Využitelné jsou například ve vestách pro řidiče, polokošilích, tričkách, mikinách, pracovních vestách, batozích či v límcích nebo manžetách. „Cena by neměla být příliš navýšena ve srovnání se standardními výrobky,“ dodal Kůs.

Vedoucí oddělení BESIP ministerstva dopravy Tomáš Neřold připomněl, že ochrana účastníků silničního provozu svítivými prvky je důležitá. „Reálně zachraňuje život a brání těžkým zraněním,“ uvedl. Loni podle něj v celé zemi při dopravních nehodách zemřelo 90 chodců a 43 cyklistů.

„Za zhoršené viditelnosti bylo v roce 2021 zhruba dvacet procent úmrtí chodců a zhruba patnáct procent úmrtí cyklistů,“ dodal Neřold.