Reflexní prvky na silnici už jsou pro chodce povinností

Od soboty 20. února musí chodci nést za snížené viditelnosti na oblečení reflexní prvky jako pásek na rukávu nebo vesty. Nařízení se týká lidí pohybujících se na krajnici vozovky v neosvětlených částech obce nebo mimo zástavbu. Součást novely zákona o silničním provozu má především zvýšit bezpečnost chodců.

Nebudou-li chodci ve tmě, mlze nebo šeru na silnici označeni reflexními prvky, hrozí jim v blokovém řízení až dvoutisícová pokuta. Ve správním řízení je postih v rozmezí 1500 až 2500 korun. Policisté ale nebudou přísní ihned, dávají lidem čas, aby si zvykli. Budou jim domlouvat a rozdávat reflexní pásky a tašky.

Chodci nemohou spoléhat třeba na svítilnu. Podle koordinátora BESIP Pavla Čížka baterka nesplňuje základní myšlenku, aby byl člověk viditelný ze všech směrů. „Zdroj světla nebo baterka může být jenom doplňkem, vždy povinnost podle zákona znamená mít reflexní prvek,“ zdůrazňuje ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. Kromě pokuty mohou policisté chodce bez označení vykázat ze silnice.

Události ČT: Reflexní prvky na neosvětlené silnici jsou povinné (zdroj: ČT24)

Pokud někdo bez reflexního označení zaviní na neosvětlené silnici nehodu, vyplývá z toho pro něj nově další problém. Pojišťovna po něm totiž v takovém případě může požadovat náhradu škod.

  • Mezi roky 2012–2015 zemřelo na silnicích 523 chodců, z toho 303 v noci.
  • Jen v roce 2015 takto zemřelo 72 lidí, protože nebyli v noci vidět.
  • Reflexní prvky zvyšují viditelnost chodců za tmy až na 200 metrů.
  • Ministerstvo dopravy opakovaně upozorňuje, že pro zvýšení bezpečnosti není nutné nosit reflexní vestu či jiný rozměrný reflexní prvek, ale třeba jen svítící pásek, který je možné jednoduše vyndat z kapsy a umístit na rukáv.