Po novém úseku dálnice D35 na Pardubicku jezdili řidiči deset měsíců. Teď ho ŘSD uzavřelo

Na Pardubicku se kvůli opravám uzavřela D35 (zdroj: ČT24)

Pouhých deset měsíců byla v provozu dálnice D35 mezi Opatovicemi nad Labem a Časy na Pardubicku. Nový úsek muselo teď Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) uzavřít kvůli špatně udělaným dilatačním spárám, které mají na kilometrové estakádě u elektrárny v Opatovicích vyrovnávat teplotní roztažnost mostu. Nefungují tak, jak by měly, a firmy je teď budou muset předělat.

To, že se dilatace nechovají tak, jak by měly, potvrdil mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Problém je v tom, že rozložení lamel, tedy pohyblivých částí, je nerovnoměrné. Důvod problému zjišťujeme, řekl správce stavby z ŘSD Stanislav Král. 

Stavební firmy tak lamely vymění. Nebude nutné nic bourat nebo nějak do stavby výrazně zasahovat. „Informovali jsme zhotovitele, že s tímto segmentem nejsme spokojeni. Tuto část vyměníme,“ uvedl mluvčí ŘSD. 

Úsek musí zůstat uzavřen kvůli bezpečnosti dělníků

„Vzhledem k pochybnostem o správné funkčnosti dilatačního závěru na estakádě, jsme se s investorem dohodli na provedení kontroly a případné opravě. Práce budou probíhat na spodní části konstrukce mostu, ale kvůli bezpečnosti pracovníků je třeba v místě prací vyloučit provoz,“ uvedla na dotaz ČT mluvčí skupiny Strabag Česko/Slovensko Edita Novotná. 

Úsek dálnice D35 Opatovice – Časy, který je dlouhý více než dvanáct a půl kilometru, dosud stát nepřevzal, je ve zkušebním provozu. ŘSD chce teď určit diagnózu co nejpřesněji, aby se podobná systémová chyba neopakovala na jiných dálnicích v Česku. Samotná oprava úseku potrvá čtyři týdny.