V Karlových Varech vznikne koalice ANO, Karlovaráků a SPOLU. Strany podepsaly memorandum

V Karlových Varech vznikne koalice vítězného ANO, Karlovaráků a SPOLU. Strany už podepsaly memorandum o spolupráci. Nyní budou připravovat koaliční smlouvu a program na následujících čtyři roky. Strany budou mít v zastupitelstvu 23 z 35 členů. Koalice v čele města se proti předchozím rokům téměř nezměnila, znovu ji tvoří stejné strany, jen složení rady bude mírně odlišné v důsledku posílení ANO.

„Mluvili jsme se všemi stranami, které se dostaly do zastupitelstva, a dohodli jsme se na uzavření spolupráce s Karlovaráky a SPOLU,“ konstatovala primátorka a kandidátka na primátorku pro následující období Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

V memorandu se sice koaliční strany ještě nezabývaly konkrétními jmény, ale už je jasné rozložení zástupců stran v devítičlenné radě. Hnutí ANO bude mít šest zástupců, z toho dva náměstky a primátora, Karlovaráci budou mít dva zástupce, z toho jeden bude mít funkci náměstka primátora a SPOLU bude mít jednoho radního, přičemž půjde o uvolněného zastupitele.

„Za ANO budeme na primátora nominovat mě, na náměstky Tomáše Trtka a Martina Duška,“ doplnila Pfeffer Ferklová. Nominace ostatních radních a uvolněných členů vedení města nechává ANO na koaličních partnerech.

Komunální volby v Karlových Varech vyhrálo ANO, získalo 14 mandátů v zastupitelstvu, které má 35 členů. Druzí skončili Karlovaráci s pěti mandáty. Třetí SPD bude mít čtyři zastupitele. Čtvrté SPOLU má čtyři mandáty, čtyři zastupitele bude mít na pátém místě KOA. Šestí jsou Piráti se dvěma mandáty. Sedmou příčku obsadí STAN se dvěma zastupiteli. Voleb se zúčastnilo 37,67 procenta voličů.