Ve Vyškově už podepsali koaliční smlouvu, novou starostkou bude Šulcová

Vyškov dál povede koalice ANO, ODS, KDU-ČSL, STAN s podporou Volby pro město a Náš Vyškov. Personálně ale dojde ke změně – starostkou se stane dosavadní místostarostka Karin Šulcová (ANO). Ve funkci vystřídá Karla Jurku (ODS), který bude 1. místostarostou. Strany už podepsaly koaliční smlouvu.

„Všichni se společně známe a myslím si, že naše koalice byla i v minulém volebním období úspěšná. Připravili jsme spoustu projektů, na kterých chceme pracovat v dalším volebním období, takže jednání složitá nebyla,“ uvedla Šulcová.

„Sešli jsme se jako zástupci současné koalice, došlo k nějakému přeskupení sil, ale dohodli jsme se na dalším pokračování. Byla podepsána i koaliční smlouva. Byla vůle všech stran pokračovat hlavně ve věcech, které jsme si řekli doposud, za ty čtyři roky,“ řekl Roman Celý (KDU-ČSL), který stejně jako Josef Kachlík (STAN) zůstává místostarostou.

Komunální volby ve Vyškově vyhrálo hnutí ANO, získalo sedm mandátů v zastupitelstvu, které má 27 členů. Druhé skončilo uskupení VY s pěti mandáty. V uskupení byl lídrem předchozí starosta Vyškova Karel Goldemund. Třetí ODS bude mít také pět zastupitelů. Čtvrtá SPD má tři mandáty, tři zastupitele bude mít na pátém místě KDU-ČSL. Šestí jsou STAN se dvěma mandáty. Sedmou příčku obsadil Náš Vyškov se dvěma zastupiteli. Voleb se zúčastnilo 41,69 procenta voličů.

Ve Vyškově v roce 2018 vyhrála volby ČSSD a získala šest mandátů z 27. Po čtyřech získala ODS a také ANO, po třech KDU-ČSL, uskupení Náš Vyškov i Volba pro město a KSČM. Jeden mandát připadl SPD. I když ČSSD vyhrála, koalici utvořilo pět jiných subjektů, a to ODS, ANO, KDU-ČSL, Volba pro město a Náš Vyškov.