Oprava Václavského náměstí podraží o téměř sto milionů. Kvůli „nepředvídatelným okolnostem“

Hlavní město zaplatí firmě Hochtief za rekonstrukci spodní části Václavského náměstí zhruba 420,1 milionu korun s DPH. To je o zhruba 93,4 milionu více, než bylo původně v plánu. Radní města v pondělí schválili v pořadí třetí dodatek ke smlouvě, kterým odsouhlasili zvýšení ceny o dalších zhruba 54,6 milionu korun. Náklady navíc podle dodatku vznikly vlivem „nepředvídatelných okolností“.

Rekonstrukce části náměstí od Můstku k ústí Vodičkovy ulice začala předloni v dubnu a podle původního harmonogramu měla být dokončena zhruba před rokem. Podle informací z května se nyní počítá s dokončením prací v polovině září.

Město nechalo na prostranství oproti původnímu projektu navíc mimo jiné umístit koleje, které mají v budoucnu umožnit zvažovaný návrat tramvají na spodní část náměstí.

Kdy začne oprava zbylé části náměstí, zatím není jasné

Rekonstrukce přinesla na spodní část „Václaváku“ kromě fontány a pítka také novou dlažbu, stromy či lavičky. Vychází z projektu od architektonické kanceláře Cigler Marani Architects, který vznikl v roce 2005.

Magistrát plánuje rekonstrukci také ve zbylé části náměstí, zatím však není jasné, kdy začne. Práce by měly být spojeny s návratem tramvají mezi Vinohradskou a Vodičkovu, který město už připravuje.