V Českém Švýcarku se v září otevřou další stezky. Vstup do míst požáru bude dál omezen

V září se v Českém Švýcarsku otevřou další turistické stezky a silnice mezi Hřenskem a Mezní Loukou. Omezen bude pravděpodobně dál vstup do míst, ve kterých hořelo. Správa národního parku požádá ministerstvo životního prostředí o prodloužení platnosti omezení vstupu na požářiště a jeho úpravu. Platné je do 31. srpna.

Od 1. září bude otevřena silnice mezi Hřenskem a Mezní Loukou. Skály v jejím okolí už zkontrolovali geologové. „Turisté budou moci na stezky, které nebyly bezprostředně zasaženy ohněm a žádné nebezpečí pro návštěvníky tam nehrozí,“ předeslal mluvčí správy parku Tomáš Salov. Dodal, že správa parku bude ale žádat o prodloužení platnosti omezení do míst, která jsou požárem zničena.

Poškozeny jsou vysokozátěžové bariéry na skalách ve Hřensku. Náklady na jejich opravu podle Salova budou podle předběžných odhadů deset milionů korun. Příští týden geologové zkontrolují další skály, soutěsky a další skalní útvary poblíž.

Místo stále kontrolují hasiči s drony

Oheň vypukl v národním parku před měsícem, hasiči ho zlikvidovali za dvacet dnů. Na místě se jich vystřídalo šest tisíc. Správě parku předali hasiči území 12. srpna, od té doby ho strážci denně kontrolují.

Pomáhají jim drony, které vyhledávají místa se zvýšenou teplotou. „Drony měly brzy ráno zhoršené podmínky kvůli mlze, ale ani během dalších dopoledních hodin zatím nic nenašly. Hasiči s revírníky národního parku provádějí kontrolní pochůzky ve svých přidělených lokalitách,“ uvedli krajští hasiči Twitteru.

Na místě je nyní 84 dobrovolných a 45 profesionálních hasičů. Mluvčí hasičů Lukáš Marvan řekl, že zatím není jasné, jak to bude s nasazením hasičů od začátku září.

Policie vyšetřuje požár jako obecné ohrožení.