Archeologové objevili na zřícenině hradu Hartenberg původní vstup a na nádvoří odvodňovací systém

Archeologové z karlovarského muzea zkoumají nádvoří hradu Hartenberg v Hřebenech na Sokolovsku. Objevili tam původní odvodňovací systém z 18. až 19. století. Zajímají se také o východní stranu hradu, kde byl patrně původní vstup. Hrad, který byl na pokraji zániku, se nyní postupně obnovuje.

Průzkumy ukazují, že když hrad vznikl, měl patrně vstup z opačné strany než teď. „Ukazuje se, že naše předpokládaná orientace hradu z východu na západ a ne ze západu na východ existuje. Jsou tam konstrukce související pravděpodobně s nejstarší podobou hradu,“ vysvětlil archeolog Muzea Karlovy Vary Jiří Klsák. „Našli jsme tam kamenné konstrukce, které zatím nedokážeme přesně identifikovat, ale souvisí s původním vstupem. Snažíme se potvrdit příkop a další konstrukce, třeba bránu nebo můstek přes příkop,“ dodal.

Nálezy potvrdily založení hradu ve 12. století

Přístup z opačné strany hradu fungoval patrně v době jeho vzniku. Při průzkumech archeologové našli úlomky keramiky už ze 13. století, dále zvířecí kosti či staré hřebíky. Díky tomu se potvrzují dřívější výzkumy, které datují vznik hradu už z přelomu 12. až 13. století. Od 14. století byl přístup na hrad z opačné strany, tedy jako nyní.

Archeologové na nádvoří zkoumají také původní odvodňovací systém i kašnu, která tam dříve stála. „Zjišťujeme průběh odpadové vody, která šla z hradu. Máme tu náznak bazénku, už původu barokního a mladšího z 19. století, možná septiku, kam byla svedena voda z okapů, zároveň tam pravděpodobně tekly i odpady a splašky. Zároveň byla na nádvoří kašna, která byla rovněž odvodňována,“ řekl Klsák.

Před dvaceti lety stála jen torza zdí

Hrad Hartenberg byl po desetiletích chátrání a zejména po ničivých požárech v letech 1985 až 1991 na pokraji zániku. Když se s jeho záchranou v roce 2000 začínalo, v zalesněném prostoru stála jen torza některých zdí. Po několika letech práce se hrad postupně obnovuje a je i dějištěm mnoha oblíbených kulturních akcí.

Archeologický průzkum je financován z prostředků Karlovarského kraje. Na letošní rok obdrželo Muzeum Karlovy Vary 250 tisíc korun, na výzkum hradu Hartenberg z toho šlo asi 70 tisíc korun. Podílí se na něm okolo deseti lidí, odborníci i brigádníci, nejčastěji studenti archeologie. Práce neomezují návštěvnický provoz hradu. Archeologové budou letos pokračovat ještě v průzkumu zaniklé středověké vesnice Obora na Linhartu u Karlových Varů či kostela v Brložci u Štědré.