Kámen po kameni. Dobrovolníci pečují o hradby zříceniny Lukov

Zvelebování zříceniny Lukov pokračuje. Letos budou dobrovolníci na hradu poblíž stejnojmenné obce na Zlínsku pracovat především na památkové obnově západní obvodové hradby dolního hradu, která se těsně dotýká předbraní. Několik let ale budou opravovat i hradby horního hradu. Vše ručně, jen s využitím speciální rampy.

Na hradě bude potřeba dozdít deset až dvanáct metrů krychlových zdiva. „Prošla složitým stavebním vývojem. Jsou na ní vidět zbytky zazděného cimbuří. Někdy v pozdějších letech byla ještě nadezděná, poměrně do podstatné výšky. A jsou tam krásně dochované i střílny, takže předpokládáme, že se nám ty střílny podaří zrekonstruovat,“ uvedl předseda Spolku přátel Lukova Jiří Holík. Hotovo by mělo být ještě letos.

Na hradě se pracuje také na obnově původní západní hradby jádra horního hradu. Její pozůstatky se v roce 2018 podařilo objevit díky sondám pod dřevěnou konstrukcí terasy, z níž se návštěvníci mohli rozhlížet do kraje. „Loni jsme začali s odklízením suti. Počítáme s tím, že tady bude nově dozděná hradba do úrovně výšky terénu,“ řekl Holík.

Kámen k hradu dopraví speciální rampou

Pro dozdění hradby bude podle něj zapotřebí asi sedmdesát metrů krychlových kamene. Z hradního příkopu ho bude nutné dopravovat nahoru pomocí speciální rampy, která už u zříceniny stojí. „Vše musíme dělat ručně,“ uvedl Holík. Po dokončení obnovy by na místě měla znovu fungovat vyhlídková terasa. „Svah už nebude držet srubová konstrukce, ale kvalitní zdivo,“ doplnil Holík.

Práce na opravě hradeb dolního hradu by měly být hotové už letos. Vyjdou asi na 750 tisíc korun, z nichž 600 tisíc pokryje dotace z havarijního programu ministerstva kultury a od Zlínského kraje, o které má spolek zažádáno. Rekonstrukce hradeb horního hradu za zhruba tři miliony korun potrvají nejspíše dva až tři roky. Spolek znovu zažádá o dotace, které by měly pokrýt podstatnou část nákladů.

Dobrovolníci se o zříceninu starají desítky let

Loni se dobrovolníkům na hradě podařilo dokončit opravu pilířů mostu mezi horním a dolním hradem. Konzervátorských prací se dočkala gotická kvádrová věžice v areálu horního hradu, obnovená je i jižní obvodová hradba dolního hradu včetně jihozápadního nároží. Na zříceninu loni přišlo zhruba 25 tisíc platících návštěvníků, meziročně asi o dva tisíce méně. Kvůli šíření nákazy novým typem koronaviru je však nyní areál horního hradu až do odvolání uzavřený.

Práce na obnově zahájilo v roce 1983 hnutí Brontosaurus, jehož členové tam pomáhají dodnes. Lukov byl ve 13. století součástí sítě hradů, které tvořily ochranu východní hranice českého království. Za třicetileté války byl střediskem Valachů bojujících za osobní a náboženskou svobodu. Po vypálení a poničení švédskými vojsky chátral, na konci 18. století byl definitivně opuštěn a proměnil se ve zdroj levného stavebního materiálu.