ŘSD zprovoznilo zrekonstruovanou silnici I/55 v Kunovicích. Dopravu z města odvede až dálnice

Ředitelství silnic a dálnic zprovoznilo zrekonstruovanou silnici I/55 v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Od rána řidiči opět projíždějí centrem města bez dopravního omezení a nemusejí využívat objízdné trasy. Cílem rekonstrukce bylo zlepšení dopravní situace ve městě, zvýšení bezpečnosti pro všechny účastníky provozu i zlepšení průjezdnosti. Stavba začala loni v červenci a byla rozdělena na dvě části, stála sto dvacet milionů korun.

„Doprava je tady silná a bude silná do doby, než odkloníme dopravu na budovanou dálnici D55. U této stavby šlo o větší plynulost, a hlavně bezpečnost provozu. Jízdní pruhy, parkování bylo v neuspořádaném modu a bylo to nebezpečné. Doufám, že doprava teď bude plynulejší, udělali jsme i rozšíření jízdních pruhů,“ vysvětlil ředitel zlínské pobočky Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Karel Chudárek.

Zlepšení situace ve městě je vidět už teď

Zejména v pracovní dny vznikaly na průtahu Kunovicemi dlouhé kolony, lidé často jezdí do práce do sousedního Uherského Hradiště. Podle starosty Kunovic Pavla Vardana (ANO) je zlepšení po otevření rekonstruovaného průtahu městem markantní.

„Doprava se podstatně zklidnila, je zde lepší a komfortnější pohyb pro pěší i cyklisty. Myslím, že soubor dopravně bezpečnostních opatření měl svůj význam a smysl a Kunovicím jednoznačně prospěl,“ řekl novinářům starosta.

Práce v úseku dlouhém dvanáct set metrů byly rozděleny na dvě části. „V loňské etapě jsme v prostoru křižovatky se silnicí I/50 zvětšili počet řadicích jízdních pruhů a zrušili přechod napříč silnicí I/55. Ten jsme přesunuli k autobusovým zastávkám. Autobusové zastávky jsme přesunuli do zálivů tak, aby nezasahovaly do jízdních pruhů. Upravili jsme také rampu mimoúrovňové křižovatky v délce dvacet osm metrů. V ulici Na Rynku jsme upravili šířku silnice I/55 a podél ní vybudovali parkovací zálivy s dlážděným povrchem,“ popsal Roman Zbořil, projektový manažer společnosti Skanska, která byla zhotovitelem stavby.

Stavba se připravovala šestnáct let

Letos práce pokračovaly úpravou napojení v křižovatkách u městského úřadu, u hlavní světelné křižovatky se změnil úhel křížení, aby byl umožněn bezpečný průjezd křižovatkou ze všech směrů. „V křižovatce na Hluk a Míkovice došlo ke změně přednosti, dále byly provedeny přeložky inženýrských sítí, dobudovány chodníky, nové místní komunikace a napojení na stávající komunikace,“ uvedl Zbořil.

Stavba se podle Chudárka připravovala dlouho, asi od roku 2006. „Ve městě byla spousta majetkoprávních problémů, město kvůli kousku chodníku muselo vykupovat celý dům od majitelů, kteří nechtěli stavbu dovolit. Proběhly nějaké soudy, táhlo se to nesmírně dlouho,“ uvedl Chudárek.