Oprava silnice v Kunovicích má zamezit častým nehodám. Na kilometru se jich za rok stane dvacet

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v pondělí zahájilo rekonstrukci a částečné rozšíření silnice I/55 v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Stavba za 116 milionů korun bez DPH má podle silničářů zajistit plynulost a bezpečnost silničního provozu na průtahu městem. Práce by měly skončit příští rok, vyžádají si omezení dopravy, sdělila v pondělí Lucie Trubelíková ze zlínského pracoviště ŘSD.

Rekonstruovaný úsek je dlouhý 1,2 kilometru. První dopravní omezení začne platit od 20. července. Po dobu uzavírky pracovního úseku na silnici I/55 budou řidiči využívat objízdnou trasu přes Míkovice, které jsou místní částí Uherského Hradiště, a silnici I/50.

Podle ředitele zlínské správy ŘSD Karla Chudárka je cílem stavby zvýšení bezpečnosti pro všechny účastníky provozu a posílení kapacity silničního průtahu. „Zejména v pracovních dnech v Kunovicích trápí řidiče časté komplikace a dlouhé kolony. Navíc jde o úsek častých nehod. V délce jednoho kilometru zde ročně dochází ke zhruba dvaceti nehodám. S ohledem na celkový význam silnice I/55 je třeba tyto problémy co nejdříve vyřešit, aby byla zajištěna funkčnost dopravní obsluhy, než bude doprava svedena na dálnici D55. Součástí stavby je také rozšíření chodníků a cyklostezek,“ uvedl Chudárek.

Na dopravu si stěžují místní

Na rekonstrukci silnice I/55 spolupracuje ŘSD s městem Kunovice. Podle starosty Pavla Vardana (ANO) je stávající dopravní situace ve městě terčem kritiky ze strany obyvatel a řidičů.

„Cílový stav celé rekonstrukce by měl podstatně usnadnit průjezd automobilů městem i výrazně zkvalitnit veřejný prostor v našem městě. Projekt také nezapomíná na zvýšení komfortu cyklodopravy i pěších tak, aby byl pohyb obou skupin účastníků silničního provozu v daném úseku bezpečnější. Věřím, že po dokončení této významné stavby společně s vybudováním dalších úseků dálnice D55 již bude dopravní zátěž pro Kunovice mnohem nižší než doposud. To za dočasné omezení spojené s výstavbou určitě stojí,“ řekl Vardan.

Objížďka uzavřené silnice I/55 v Kunovicích
Zdroj: Twitter ŘSD Zlínský kraj

Rekonstrukce se týká úseku silnice I/55 zhruba od podjezdu pod železniční tratí až po kostel svatého Petra a Pavla. „V lokalitě křižovatky se silnicí I/50 zvětšíme počet řadících jízdních pruhů a zrušíme přechod napříč silnicí I/55, který se přesune k autobusovým zastávkám. Zastávky přesuneme do zálivů, aby nezasahovaly do jízdních pruhů, a upravíme také rampu mimoúrovňové křižovatky v délce 28 metrů,“ uvedl Roman Zbořil, projektový manažer společnosti Skanska, které stavbu zajišťuje.

V ulici Na Rynku podle něj stavbaři sníží šířku asfaltové vozovky silnice I/55 a podél ní vybudují parkovací pruhy. Zřídí i nové zálivy pro autobusové zastávky. V příštím roce budou podle Zbořila práce pokračovat úpravou napojení v křižovatkách u městského úřadu.