Liberty Ostrava bude mít dvě moderní hybridní pece. Odboráři zrušili stávkovou pohotovost

Společnost Liberty Ostrava zmodernizuje ocelárnu, dvě hybridní elektrické pece jí dodá italská firma Danieli. V Ostravě podepsali zástupci obou firem kontrakt. Hodnota zakázky je 8,6 miliardy korun a do provozu by pece měly být uvedeny v roce 2025. V reakci na podpis smlouvy zrušily odborové organizace společnosti stávkovou pohotovost, kterou vyhlásily loni na jaře kvůli hospodářské situaci mateřské společnosti.

Modernizace ocelárny bude největší investicí v moderní historii ostravského podniku. Umožní mu snížit do roku 2027 emise oxidu uhličitého o více než osmdesát procent a fungovat i v dalších desetiletích. Investice je zásadním krokem k tomu, aby huť dosáhla do roku 2030 uhlíkové neutrality. Nové pece, první svého druhu v Evropě, budou mít roční výrobní kapacitu tři a půl milionu tun oceli.

Pece bude potřeba připojit k síti velmi vysokého napětí, kterou vybuduje společnost ČEZ ESCO. Dvě hybridní elektrické obloukové pece nahradí současné čtyři tandemové pece ze sedmdesátých let minulého století. Huti to umožní využívat většího objemu ocelového šrotu a dalších železonosných vstupů, a snížit tak její závislost na dováženém uhlí a železné rudě.

Začátek přechodu k nejnovějším technologiím

„Smlouva, kterou jsme nyní podepsali s dodavatelem hybridních pecí, je důležitým milníkem ostravské huti a obrovským krokem směrem k transformaci ostravské huti ve výrobce zelené oceli a dosažení uhlíkové neutrality v Ostravě i v celé Evropě. Je to začátek zásadní transformace a přechodu od starších výrobních metod s větším nepříznivým vlivem na životní prostředí k nejnovějším výrobním technologiím s nižšími emisemi uhlíku v našich podnicích po celé Evropě,“ řekl majitel skupiny Liberty Steel Sanjeev Gupta.

Dodal, že po podpisu kontraktu začne firma pracovat na výrobě pecí. „V první fázi budou k výrobě ještě využívat surové železo, protože není dostatek elektřiny, ale s novým připojením k síti velmi vysokého napětí již budeme moci využít potenciál hybridních pecí na plno a využívat až sto procent šrotu, což bude v roce 2027,“ upřesnil. 

Liberty zahájila výběrové řízení na dodávku hybridních pecí v listopadu 2020 a v jeho průběhu hodnotila nabídky několika globálních výrobců technologií. „Projekt bude milníkem v historii evropské výroby oceli. V Evropě to bude vůbec poprvé, kdy bude nahrazena technologie pecí, využívajících uhlí, nejnovější technologií elektrických obloukových pecí pro výrobu zelené oceli,“ řekl generální ředitel společnosti Danieli Giacomo Mareschi Danieli.

Konec stávkové pohotovosti

Odborové organizace hutní společnosti Liberty Ostrava po podpisu smlouvy s dodavatelem nových pecí zrušily stávkovou pohotovost. Vyhlásily ji loni na jaře, a to kvůli hospodářské situaci mateřské společnosti, která podle jejich mínění ohrožovala chod firmy.

Podle odborového předáka Petra Slaniny stávkový výbor, složený z předsedů jednotlivých Základních organizací OS KOVO působících v Liberty Ostrava a jejich dceřiných společnostech, jednal o aktuální situaci ve čtvrtek. Důvodem byla právě skutečnost, že podnik na pátek ohlásil podpis smlouvy s dodavatelem nových pecí. „Na základě této skutečnosti stávkový výbor rozhodl ukončit stávkovou pohotovost, a to ihned po podpisu smlouvy. Toto usnesení předsedové přijali jako vstřícný krok, i když nebyly splněny všechny podmínky, které k vyhlášení stávkové pohotovosti vedly,“ uvedl Slanina.

Dodal, že odboráři ale vývoj situace budou nadále sledovat. „Budeme požadovat harmonogram prací výstavby nových hybridních pecí. Dále pak, jak bude tato modernizace financována, zdali budou použity také finance, které huť získala prodejem CO2 povolenek,“ podotkl Slanina.

Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. Roční kapacita výroby podniku je 3,6 milionu tun oceli, loni vyrobila 2,28 milionu tun tekuté oceli, nejvíce od roku 2016. Za finanční rok končící letošním 31. březnem podnik vykázal čistý obrat 56,5 miliardy korun (2,3 miliardy eur). Čistý zisk firmy činil 6,1 miliardy korun. I s dceřinými společnostmi má firma šest tisíc zaměstnanců. Od roku 2019 patří ostravská huť do Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty.