Třebíč chtěla na náměstí víc zeleně, kvůli protestu památkářů přijde o 750 tisíc korun

Události v regionech - Třebíč chtěla na náměstí víc zeleně, kvůli protestu památkářů přijde o 750 tisíc korun (zdroj: ČT24)

Třebíč přišla o dotaci 750 tisíc korun na rekonstrukci památek soukromých majitelů. Důvodem je spor města s památkáři o stromy na Karlově náměstí. V rámci revitalizace jich tam radnice vysadila víc, než měla, a nedodržela tudíž závazná stanoviska.

Dvouletá revitalizace Karlova náměstí v Třebíči se chýlí ke konci. Kromě kašny tam přibylo taky několik listnatých stromů. Město jich ale nechalo vysadit o deset víc, než mělo, a narazilo u památkářů.

„Město Třebíč postupuje se stavebními pracemi bez závazných stanovisek. Nad rámec schváleného dochází k výsadbě stromů,“ řekl ředitel Územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Telči Pavel Macků.

„Máme tady dva a půl hektaru vydlážděné plochy a potýkáme se s klimatickou změnou. My tu zeleň na náměstí potřebujeme,“ vysvětlil starosta Třebíče Pavel Pacal (Pro Třebíč).

Trest za výsadbu je neuvěřitelný, říká starosta

Památkový ústav o věci informoval i ministerstvo kultury. To proto Třebíči neposkytne dotaci ve výši tři čtvrtě milionu korun z programu regenerace městských památkových zón a rezervací. „Ministerstvo kultury v současné době eviduje žádost města Třebíč o poskytnutí dotace. Tato bude vyřízena rozhodnutím o zamítnutí,“ potvrdila mluvčí Ministerstva kultury Petr Hrušová.

„Mně to připadá naprosto neuvěřitelné, že nás někdo trestá za to, že jsme vkusně vysázeli stromy. Zvlášť v jednadvacátém století,“ posteskl si starosta.

Peníze z dotace byly určeny k rekonstrukci pěti památek soukromých vlastníků a církví. Mimo jiné i na opravu střechy Baziliky svatého Prokopa, která je na seznamu památek UNESCO. Podle starosty není možné, aby majitelé objektů doplatili na spor města s památkáři. Radnice tak bude případné ztráty kompenzovat ze svého.