Lidé z Jemnice chtěli referendum o masokombinátu, zastupitelé jsou proti. Spor bude řešit soud

Události v regionech: Komplikace s referendem v Jemnici (zdroj: ČT24)

Referendum o výstavbě velkovýkrmny drůbeže a masokombinátu v Jemnici na Třebíčsku nebude. Hlasování si přitom přálo přes tisíc obyvatel čtyřtisícového městečka. Zastupitelé ale navržené otázky považují za nepřípustné. Celou věc bude řešit soud.

Zatímco výtky narůstají, cíl firmy v Jemnici se zúžil – původně plánovala ještě vepřín. Cíl odpůrců zůstává stále stejný. „Není ani důvod, aby tady byl velký masokombinát, který by spotřebovával několikanásobně větší množství vody než celé město,“ říká Karel Stober ze spolku Za dobrý život na Jemnicku.

Nezávaznou anketu nejdřív pořádalo samo město. Většina hlasů tam přišla proti změnám územního plánu a novým zemědělským provozům. „Neměli jsme právní rozbor. A mezitím vyšlo najevo, že ta výstavba masokombinátu je možná už podle toho původního,“ vysvětluje místostarosta Jemnice Zdeněk Hošek.

Odpůrci staveb přinesli podpisy skoro jedenácti set lidí, výrazně víc, než požaduje zákon. Většina zastupitelů ale jejich přání nevyslyšela. „Otázky, které přípravný výbor předložil zastupitelstvu ke schválení, jsou podle zákona o místním referendu nepřípustné,“ tvrdí Hošek.

Odpůrci výstavby se nevzdávají

Podnikatel čeká na definitivní rozhodnutí. Výtky odmítá. „Zacházení se spodními vodami reguluje vodoprávní úřad, který vyhodnocuje, kde se voda může odebírat a v jakém množství,“ argumentuje majitel firmy Rhea Holding Josef Kolář.

„Logický další krok je obrátit se na soud. A to samozřejmě uděláme,“ uvedl odpůrce výstavby Stober. Aby se referendum stihlo připravit na termín komunálních voleb, musel by podle radnice soud o jeho vyhlášení rozhodnout nejpozději začátkem léta.