Karlovy Vary od září zvýší poplatek za pobyt na maximálních 50 korun

Karlovy Vary od září zvýší poplatek za pobyt ze současných 35 korun za osobu a noc na 50 korun. Na postupném navyšování poplatku se dohodlo vedení města s provozovateli hotelů už v loňském roce. Poplatek bude stejný u krátkodobých i delších lázeňských pobytů. Původně město zamýšlelo dlouhodobé pobyty zvýhodnit.

„My jsme zvyšovali poplatek už před rokem, kdy se zvedl z 21 korun na 35 korun. Informaci jsme předávali na Asociaci hotelů a restaurací už v minulém roce, tak myslím, že s tím hoteliéři nebudou mít problémy a budou mít dostatek času na to, aby to zapracovali do svých nabídkových balíčků,“ míní primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

Podle primátorky největšího lázeňského města v Česku slouží poplatek především k tomu, aby město udržovalo lázeňské prostředí, tedy parky či kolonády. Náklady na údržbu každoročně rostou, a to přesto, že v posledních dvou letech byl výběr poplatků výrazně nižší než v předchozích letech.

Například ještě v roce 2020 očekávalo město příjmy z poplatku 28 milionů korun. Kvůli covidové pandemii ale výrazně klesl počet klientů místních hotelů, a tak se příjmy propadly až o polovinu.

V roce 2019 se vybralo na poplatku za pobyt v Karlových Varech zhruba 31 milionů. V roce 2020, tedy v prvním roce poznamenaném covidem, činil výnos 17,6 milionu. Minulý rok město vybralo 21 milionů. Do výnosu se promítla nejen návštěvnost, ale také vyšší sazba poplatku. Hrubým odhadem s přihlédnutím k propadu návštěvnosti a zároveň nárůstu sazby poplatku by výnos v letošním roce mohl být zhruba na úrovni roku 2019.

Město investuje do lázeňské infrastruktury

Do lázeňské infrastruktury dává město několikrát více prostředků. Podle primátorky to bylo za poslední dva roky asi 70 milionů korun a i na letošní rok město přidalo 12 milionů korun městskému infocentru na propagaci města.

I pro letošní rok se podle Pfeffer Ferklové nedá očekávat návrat klientů v takové míře, na jakou byly Karlovy Vary zvyklé před koronavirovou krizí, a hlavně před válkou na Ukrajině. Město se tak chce přednostně orientovat na klienty z blízkých zemí – Německa, Rakouska – a také na české klienty, kteří v posledních dvou letech udrželi západočeské lázně nad vodou. U dlouhodobých pobytů by mohli pomoci hosté z arabských zemí, kteří do lázní jezdí zejména v letních měsících.

Zvýšit ubytovací poplatek umožnila novela zákona z roku 2019. Na maximálních 50 korun už ho vedla i jiná česká města včetně Prahy, Českého Krumlova, Františkových Lázní či Lipna nad Vltavou.