Karlovy Vary sanují ztrátové městské lázně. Další miliony spolkne rekonstrukce

Dotování lázeňských domů ve ztrátě (zdroj: ČT24)

Zastupitelé Karlových Varů schválili příspěvek ve výši pět milionů korun na podporu svých jediných městských lázní. Ty jsou dlouhodobě ve ztrátě a kvůli koronavirové pandemii si o peníze na provoz musejí žádat čtyřikrát ročně. Navíc teď plánují rozsáhlou rekonstrukci, která si z městské pokladny vyžádá další miliony.

Alžbětiny lázně jsou poslední veřejné lázně v Karlových Varech, jejich provoz je ale už několik let ztrátový. „Lázně jsou dlouhodobě ve ztrátě, někdy v roce 2006 se začaly dostávat poprvé do propadu,“ řekl předseda představenstva Alžbětiných lázní Václav Benedikt (ANO).

Budova navíc není využívaná naplno. Jedna z částí je kvůli špatnému stavu úplně uzavřená. „Stav části budovy, kde probíhaly procedury, neodpovídá tomu, že by se dala využít,“ poznamenal Benedikt.

Stabilní příjem z bazénu

Jednou z mála služeb, kterou mimo sezonu využívají samoplátci a ze které mají provozovatelé stabilní příjem, je veřejný bazén. I tam je ale méně návštěvníků. Zatímco před covidovou pandemií ho průměrně navštívilo čtyři sta lidí denně, teď je to jen kolem sedmdesáti.

I proto se provozní ztráty prohloubily až na částku dvacet milionů korun a město nyní čtyřikrát ročně poskytuje příplatek mimo základní kapitál ve výši pět milionů korun. Budova zároveň vyžaduje rozsáhlé opravy. Poslední velká rekonstrukce totiž proběhla v sedmdesátých letech.

Dotace na výměnu oken

V rámci rekonstrukce počítá vedení lázní i s opravou těchto původních oken z roku 1906. Celkem jich je v budově 505. Na to už lázně získaly dotaci z ministerstva průmyslu a obchodu. Společně s opravou fasády a střechy by se tak energetická náročnost budovy mohla snížit až o třicet devět procent.

Další prostředky pak poskytne město. „Počítáme s částkou 33,7 milionů korun. Osm milionů, která odpovídá přislíbené dotaci, ta je poskytnutá jako návratná výpomoc, vysvětlil mluvčí magistrátu města Karlovy Vary Jan Kopál. Na to by ale Alžbětiny lázně potřebovaly další desetimilionové částky.