Stát musí bývalému primátorovi Přerova Lajtochovi zaplatit přes milion korun za nezákonné stíhání

Za nezákonné stíhání musí stát bývalému přerovskému primátorovi a senátorovi Jiřímu Lajtochovi (ČSSD) vyplatit více než milion korun. Rozsudek pravomocně potvrdil odvolací Městský soud v Praze. Lajtoch byl s dalšími lidmi stíhán v souvislosti se stavebními zakázkami v Přerově, soudy ho pravomocně osvobodily v roce 2016.

Lajtoch v žalobě požadoval přes dvacet milionů korun, protože stíhání mu prakticky zničilo politickou kariéru. Nemohl kandidovat v komunálních a senátních volbách v roce 2014. Ministerstvo spravedlnosti už mu jako náhradu nemajetkové újmy uhradilo více než osmdesát tisíc korun, dalších zhruba dvě stě tisíc mu přiznalo za náklady na obhajobu.

Sporem o odškodnění se soudy zabývají podruhé. Obvodní soud pro Prahu 2 původně přiznal Lajtochovi asi osm set tisíc korun, odvolací senát ale částku snížil zhruba na tři sta šedesát tisíc korun. Konstatoval, že nevidí příčinnou souvislost mezi stíháním a kandidaturou. Lajtoch se závěry městského soudu nesouhlasil a podal dovolání, které Nejvyšší soud odmítl.

Lajtoch se obrátil na Ústavní soud, který rozhodování obecných soudů podrobil kritice. Loni v létě rozhodl, že přiznaná částka neodpovídá okolnostem případu. Případ se vrátil k obvodnímu soudu, který Lajtochovi přiřkl milion sto tisíc korun, právě tento rozsudek odvolací senát potvrdil.

„Jestli je to dostatečná částka, budeme konzultovat s klientem. Posun tam vidět byl, rozhodně v porovnání s tím, co bylo přiznáno v prvním kole. Jestli se zastavíme zde, nebo budeme pokračovat, aktuálně nejsem schopen říct,“ řekl po jednání Lajtochův právní zástupce Branislav Mikuš. Bývalý politik k soudu nepřišel.

Případ, ve kterém bylo stíháno šest lidí, se týkal veřejné zakázky na rekonstrukci zimního stadionu a stavby domova důchodců v Přerově. Protikorupční policie čtyřikrát navrhla obžalovat šest zástupců radnice. Žalobkyně trestní stíhání pokaždé zastavila s tím, že trestný čin nespáchali. Obžaloba padla až v dubnu 2014, po změně státní zástupkyně. Případ si poté vyměňovaly okresní a krajský soud, nakonec byli aktéři zproštěni.

Lajtoch se v politice pohyboval od roku 1998, primátorem Přerova se stal v roce 2006. O rok později zvítězil v senátních volbách. V obou funkcích skončil v roce 2014. V roce 2020 znovu kandidoval za ČSSD do Senátu, ale neuspěl.