Soud: Exprimátor Přerova Lajtoch a jeho pět kolegů jsou nevinní

Soud osvobodil bývalého přerovského primátora Jiřího Lajtocha (ČSSD) a jeho pět kolegů. Obžalováni byli kvůli údajně předraženým stavebním zakázkám ve městě.

„S ohledem na závazný právní názor odvolacího soudu jiné rozhodnutí než zproštění všech obžalovaných z obou dvou trestných činů pro okresní soud nebylo možné,“ zdůvodnil rozhodnutí soudu předseda senátu Petr Sušil. Státní zástupce, který znovu navrhl podmíněné tresty, se proti verdiktu odvolal. Stejný krok zvažují i obhájci, kteří chtějí příznivější zdůvodnění zproštění obžaloby.

Státní zástupce u soudu argumentoval tím, že nešlo o klasické vícepráce, se kterými projekt nepočítal, ale spíše o nové práce. Krajský soud podle něj případ zjednodušil na to, zda limit pro vícepráce je 20 či 30 procent. „Z dokazování je potvrzeno, že obžalovaní porušili řadu ustanovení zákona o veřejných zakázkách,“ řekl státní zástupce, podle něhož bylo obžalovaným prokázáno, že jednali s cílem zadat zakázku a dodatečné práce konkrétním subjektům. 

Předešlé dva rozsudky, ve kterých všichni aktéři dostali podmíněné tresty a zákaz výkonu činnosti, vždy krajský soud v neveřejném jednání zrušil. Důvodem rozdílných názorů soudů byla novela zákona o veřejných zakázkách, kterou vzal okresní soud při rozhodování v potaz. 

  • Předmětem obžaloby byly zakázky za dvě stě milionů na stavbu domova důchodců a přestavbu zimního stadionu, které získala firma Přerovská stavební. Podle soudu se obžalovaní v obou případech cíleně vyhnuli výběrovým řízením na takzvané vícepráce za desítky milionů, jež překročily dvacet procent z ceny. Důvodem měly být i osobní nebo obchodní vazby většiny obžalovaných s majiteli společnosti.

Kauzu krajský soud poprvé vrátil okresnímu soudu loni v červnu a poté znovu letos na konci března. Stěžejní roli v rozhodování obou soudů hraje novela zákona o veřejných zakázkách, která začala platit loni v březnu. Podle původního zákona nesměl rozsah víceprací překročit 20 procent ceny původní veřejné zakázky. Novela limit zvýšila z 20 na 30 procent. V přerovské kauze byly náklady překročeny zhruba o 22 a 24 procent.

Vedle Lajtocha se ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a pletich při veřejné soutěži zodpovídali tři bývalí radní – Jaroslav Čermák z ODS, Václav Zatloukal z ČSSD a bývalý náměstek Josef Kulíšek z ODS – a dva úředníci přerovského magistrátu Pavel Gala a Jiří Raba. Všichni vinu odmítali.

Bývalí představitelé města byli obviněni v srpnu 2011, případ se dostal před soud až po třech letech. Věc doprovázel vleklý spor žalobců. Přerovské politiky nakonec stála kariéru.

Narodil se roku 1953 v Přerově. Nejprve se vyučil spojovacím mechanikem, během základní vojenské služby začal studovat střední školu elektrotechnickou a později absolvoval Vysokou školu dopravy a spojů v Žilině. V mládí se angažoval v SSM jako okresní tajemník, roku 1985 vstoupil do KSČ. V letech 1988 až 1998 pracoval na Městském národním výboru v Přerově jako vedoucí finančího odboru. V roce 1995 vstoupil do ČSSD. V letech 2006 až 2014 byl primátorem a v letech 2007 až 2014 také senátorem za Přerov. V roce 2011 ho začala vyšetřovat protikorupční policie a Senát souhlasil s jeho vydáním pro trestní stíhání. To bylo třikrát zastaveno a obžaloba padla až v dubnu 2014. V komunálních volbách téhož roku již nekandidoval. Stále je členem ČSSD.

Jiří Lajtoch
Zdroj: Vladislav Galgonek/ČTK