Vinni. Soud znovu potrestal Lajtocha a jeho kolegy podmínkami

Olomoucký okresní soud i podruhé odsoudil a potrestal podmínkami bývalého přerovského primátora a senátora za ČSSD Jiřího Lajtocha a jeho pět kolegů za obcházení zákona a vědomé zvýhodňování jedné firmy při zadávání veřejných zakázek v letech 2008 a 2009. Oproti loňskému verdiktu, proti kterému se odvolali, senát tresty nepatrně snížil. Věšina si opět podala odvolání.

Předmětem obžaloby jsou zakázky za dvě stě milionů na stavbu domova důchodců a přestavbu zimního stadionu, které získala firma Přerovská stavební. Podle soudu se obžalovaní v obou případech cíleně vyhnuli výběrovým řízením na takzvané vícepráce za desítky milionů, které překročily dvacet procent z ceny. Důvodem měly být i osobní nebo obchodní vazby většiny obžalovaných s majiteli společnosti.

Vedle Lajtocha se ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a pletich při veřejné soutěži zodpovídají tři bývalí radní – Jaroslav Čermák z ODS, Václav Zatloukal z ČSSD a bývalý náměstek Josef Kulíšek z ODS, a dva úředníci přerovského magistrátu Pavel Gala a Jiří Raba. Všichni vinu odmítají.

Lajtochovi se snížila podmínka o měsíc

Lajtocha, Čermáka a Kulíška soud potrestal podmínkami na dva roky a čtyři měsíce s odkladem na čtyři a půl roku. Původní verdikt byl jen o měsíc přísnější. Bývalý radní Václav Zatloukal dostal nejvyšší trest – tři roky s odkladem na pět let a peněžitý trest dvě stě tisíc korun. Jako jediný podle soudu měl z trestné činnosti prospěch. Stejná firma, která zakázky získala, mu postavila rodinný dům, za který z větší části nezaplatil. Přerovská stavební stavěla i bazén u Lajtocha. Podle soudu ale není prokázáno, že šlo o osobní výhodu. 

Rozsudek nad Jiřím Lajtochem a spol.

První rozsudek padl u okresního soudu v Olomouci loni v listopadu. Na základě odvolání ho krajský soud zrušil a vrátil k novému projednání. Jedním z důvodů byla novela zákona o veřejných zakázkách, která začala platit letos v březnu. Podle původního zákona nesměl rozsah víceprací překročit dvacet procent ceny veřejné zakázky. Novela limit zvýšila z dvaceti na třicet procent. Upozorňovali na to i obhájci některých obžalovaných, kteří žádali zprošťující verdikty.

Podle státního zástupce Roberta Hanzela se ale nejednalo o klasické vícepráce, se kterými projekt nepočítal, ale spíše o nové práce. „Jednání je trestné i s ohledem na novou právní úpravu zákona o zadávání veřejných zakázek,“ řekl. V případě zakázky na stavbu domova důchodců, která byla vypsaná na sto čtyřicet milionů, došlo k navýšení o třicet milionů korun.

Odvolání zvažuje i státní zástupce

Pět z obažlovaných se hned po vynesení rozsudku opět odvolalo. Lajtoch u soudu nebyl. „Rozsudek vnímám jednoznačně jako nezákonný a vnitřně rozporný. Proto doporučím klientovi, abychom podali odvolání,“ řekl jeho advokát Filip Opatřil. Odvolání zváží i státní zástupce, který opakovaně žádal nepodmíněný trest pro bývalého radního Zatloukala.

Protikorupční policie obvinila Lajtocha a jeho spolupracovníky v roce 2011. S obžalobou pak dlouho nemohla uspět. Třikrát ji odmítla podat bývalá státní zástupkyně Marie Kodytková, která trvala na tom, že nedošlo k žádné trestné činnosti. Až poté, co ji nadřízení z případu odvolali, udělal to její nástupce. Kodytková na protest rezignovala.

Narodil se roku 1953 v Přerově. Nejprve se vyučil spojovacím mechanikem, během základní vojenské služby začal studovat střední školu elektrotechnickou a později absolvoval Vysokou školu dopravy a spojů v Žilině. V mládí se angažoval v SSM jako okresní tajemník, roku 1985 vstoupil do KSČ. V letech 1988 až 1998 pracoval na Městském národním výboru v Přerově jako vedoucí finančího odboru. V roce 1995 vstoupil do ČSSD. V letech 2006 až 2014 byl primátorem a v letech 2007 až 2014 také senátorem za Přerov. V roce 2011 ho začala vyšetřovat protikorupční policie a Senát souhlasil s jeho vydáním pro trestní stíhání. To bylo třikrát zastaveno a obžaloba padla až v dubnu 2014. V komunálních volbách téhož roku již nekandidoval. Stále je členem ČSSD.

Jiří Lajtoch
Zdroj: Vladislav Galgonek/ČTK