Bývalé vedení Přerova u soudu: Žalobce žádá podmínky i vězení

Olomouc - Státní zástupce navrhl tresty pro bývalého primátora Přerova Jiřího Lajtocha z ČSSD a jeho pět kolegů z vedení radnice za předražené zakázky a zvýhodňování firmy Přerovská stavební. Pro pět z nich žádá podmínky, zákazy výkonu funkcí, v případě Lajtocha také peněžitý trest. Výjimkou je bývalý radní Václav Zatloukal z ČSSD. Žaloba ho chce poslat do vězení až na 3,5 roku nepodmíněně. Lajtoch a Zatloukal měli podle státního zástupce ze zvýhodňování firmy osobní prospěch. Zatloukalovi firma provedla práce na stavbě jeho rodinného domu za více než 3 miliony, které nebyly řádně vyfakturované ani zaplacené. Všichni obžalovaní popírají vinu.

Obžalovaní jsou podezřelí ze zneužití pravomoci veřejné osoby a sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky. Jde o stavbu domova pro seniory z roku 2006, která byla podle obžaloby předražena o 30 milionů na konečnou sumu téměř 167 milionů, a přestavbu zimního stadionu z roku 2009, předraženou asi o 9 milionů. Na dodatečné práce měli podle státního zástupce vypsat výběrové řízení. „Obžalovaní obešli zákon o zadávání veřejných zakázek. Vědomě zvýhodnili Přerovskou stavební, znemožnili soutěž na vícepráce, které přesahovaly povolený dvacetiprocentní limit. A navíc je rozdělovali v době, kdy už byly hotové,“ shrnul státní zástupce Henzel.

Jiří Lajtoch, ČSSD: Celá žaloba je nesmyslná a vykonstruovaná.

Soud, který vyslechl přes dvacet svědků, odročil jednání na příští čtvrtek, kdy plánuje vynesení rozsudku. Vedle Lajtocha čeká na verdikt jeho bývalý náměstek Josef Kulíšek z ODS, radní Václav Zatloukal z ČSSD a Jaroslav Čermák z ODS, dále úředníci z odboru investic a rozvoje Pavel Gala a Jiří Raba. Úředníci i politici, které stála kauza kariéru, protože v letošních komunálních volbách kvůli tomu nekandidovali, vinu odmítají. „Celá ta žaloba je nesmyslná a vykonstruovaná,“ prohlásil Lajtoch, kterému obžaloba navrhuje trest 3 roky vězení, který by byl podmíněně odložený až na pět let a peněžitý trest až 150 tisíc korun.

Jiří Lajtoch s obhájcem
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Lajtoch je spolu s bývalým radním Zatloukalem také podezřelý, že měl ze zvýhodňování Přerovské stavební osobní prospěch. Nechal si od ní postavit bazén za více než půl milionu, neuvedl to v daňovém přiznání a zaplatil až dodatečně. Bývalý kolega Zatloukal této firmě dodnes neuhradil za práce na stavbě svého domu 2,3 miliony korun. Přerovská stavební, která s ním neměla uzavřenou ani smlouvu, na placení nespěchala. Dnes je faktura podle státního zástupce promlčená. Pro Zatloukala obžaloba žádá kromě vězení peněžitý trest až 250 tisíc korun.

Pro majitelku firmy je Lajtoch osobou blízkou

V souvislosti s výhodami, které mohli mít obžalovaní z preferování Přerovské stavební, se soud zabýval také bývalým radním Jaroslavem Čermákem, jehož firma zajišťovala ostrahu jejího staveniště. U soudu se prokázalo, že politici měli s šéfkou firmy, která vyhrávala ve městě většinu lukrativních zakázek, blízké osobní vztahy. Potvrdila to i majitelka Dagmar Přecechtělová. U soudu odmítla vypovídat s vysvětlením, že by mohla způsobit stíhání osoby blízké. Na dotaz žalobce přiznala, že jde o Lajtocha.

Detektivové protikorupční policie, kteří případ vyšetřovali, docílili podání obžaloby až na čtvrtý pokus, poté, co krajské státní zastupitelství z případu odvolalo žalobkyni Marii Kodytkovou. Ta trvala na tom, že k trestným činům nedošlo. Policie původně obvinila i dalších sedm radních. Jejich stíhání bylo zastaveno.

Hlavní líčení Jiří Lajtoch a spol.
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK