Po dvou letech jsou opět otevřené rytířské sály pardubického zámku. Chystá se i nová expozice

Po dvou letech rekonstrukce se v úterý otevřely rytířské sály pardubického zámku a začaly prohlídky pro veřejnost. Na stěnách návštěvníci uvidí unikátní renesanční pernštejnské malby, které svým rozsahem a dochováním nemají ve střední Evropě obdobu.

„Srdečně zveme návštěvníky za příběhy monumentálních pernštejnských maleb ze 30. let 16. století. Spatří rozsáhlý obraz Zákon a Milost v Mázhausu, biblický výjev Samson a Dalila a také poloakt Fortuna Volubilis ve Vojtěchově sále, který je považovaný za první akt v dějinách českého malířství,“ láká ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek.

V sálech se podle něj při rekonstrukci instalovalo podlahové vytápění, modernizovalo topení, rozvody, zabezpečení, osvětlení, obnovovaly štuky, výmalby a drobněji restaurovaly i samotné renesanční malby.

Výstava se otevře až příští rok

Muzeum do opravených rytířských sálů umístí chystanou Pernštejnskou expozici. Kraj za ni zaplatí kolem 110 milionů korun, část uhradí evropské dotace. Dodavatel vnitřního vybavení ale opakovaně neplnil smlouvu, proto bude výstava k vidění až v příštím roce.

„Měli jsme problém s dodavatelem vybavení a nyní soutěžíme nového. Ten bude mít čtyři měsíce od podepsání smlouvy na dodávku zařízení a teprve poté začne Východočeské muzeum s instalací,“ přiblížil náměstek hejtmana Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj).

Zámek, v němž muzeum sídlí, patří Pardubickému kraji, který ho postupně opravuje. Dokončil už rekonstrukci paláce a hospodářských budov. Obnovené je také zámecké nádvoří s arkádami.

Na hotové práce naváže projekt společenského sálu se zázemím podle návrhu architektky Evy Jiřičné. Novou fasádu dostala letos i další část zámeckých hradeb. „Čeká náš ještě expozice věže, další rekonstrukce hospodářských budov, dotvoření návštěvnického centra. To je tak horizont čtyř let,“ odhaduje Libánek.

Goticko-renesanční zámek v Pardubicích vybudoval rod pánů z Pernštejna na místě původní tvrze. V roce 1560 prodali Pernštejnové Pardubice králi. Hlavní společenský sál byl ve své době druhý největší v Čechách po Vladislavském sále v Praze.