Gotická kaple pardubického zámku je po letech opět přístupná

Pardubice - Po desítkách let se pro veřejnost znovu otevírá pozdně gotická kaple na pardubickém zámku. Ještě donedávna sloužila jako skladiště a část depozitáře Východočeského muzea. Za necelé dva miliony korun se teď památku podařilo opravit a zrestaurovat. Kaple je zajímavá mimo jiné i tím, že přímo z ní vedou schody do podzemí k legendární Pernštejnské truhle.

Pochází z přelomu 15. a 16. století a vznikla z původní hradní věže. Kapli Tří králů nechal postavit Vilém z Pernštejna. „Jedna z těch významných bohoslužeb byla třeba při návštěvě císaře Karla VI. v Pardubicích v roce 1723,“ uvedl František Šebek, historik a bývalý ředitel Východočeského muzea.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Uzavřená kaple sloužila jako skladiště uměleckých předmětů. Dnes ji zdobí zrestaurované oltáře, plastiky nebo lampa na věčné světlo. Na sošce svatého Václava odborníci pod zašlým nátěrem dokonce objevili zachovalou barevnou výzdobu. Kaple zůstane nevysvěcená. I tak se podle pracovníků muzea stává skvostem pardubického zámku.

Jitka Rychlíková, ředitelka Východočeského muzea v Pardubicích

„Kaple je malá a působí velmi křehce.“

Hana Vítová, akademická malířka a restaurátorka

„Já osobně prožívám pocit euforie, takový pocit znovuzrození něčeho, čemu prodlužuji život, co vracím do života.“

"Jedním z takových tajemných koutů zámecké kaple je její sklepení, kam vedou úzké točité schody, tam se skrývá Pernštejnská truhla," dodal Šebek. Tato masivní dubová truhla pochází zřejmě z 15. století. Kdysi sloužila jako úkryt pro měšce s penězi a důležité dokumenty. Už tehdy mělo do sklepa přístup pouze několik vyvolených. Podzemí se starou Pernštejnskou truhlou je pro veřejnost nepřístupné i dnes. Ve sklepní místnosti ji chrání stabilní teplota a vlhkost. Kování díky tomu nekoroduje a dřevo netrouchniví. Součástí nového prohlídkového okruhu se ale bezpochyby stane opravená kaple.

Pernštejnská truhla
Zdroj: ČT24