Celníci odhalují více nelegálních pracovníků ze zahraničí, výrobny jsou často na lidech z ciziny závislé

Události: Zátah celní správy na nelegální zaměstnance ze zahraničí (zdroj: ČT24)

Počet nelegálních pracovníků z ciziny podle kontrol celní správy roste. Jen na západě Čech kvůli tomu prověřují firmy každý týden. Některé přitom porušují zákon opakovaně. Hlavně v Plzni. Výrobny jsou často na dělnících ze zahraničí závislé. Zájem Čechů o práci v montovnách klesá.

Celníci kontrolovali v jedné firmě nedaleko Nepomuku úplně všechno. Každou dílnu, ubytovnu, kancelář a dokonce i složený materiál. Podle nich se totiž právě na takových místech nelegální pracovníci ze zahraničí často ukrývají. Nebo se snaží z místa utéct.

Areál firmy prošli celníci během několika minut. Na dvoře shromáždili přes dvacet cizinců. Část z nich má pasy u sebe, ostatní na ubytovně. Musí si pro ně dojít v doprovodu celníků, sami nesmí areál opustit. „Tady mám kluky už dvacet, pětadvacet let, dělám jim papíry, starám se o to,“ říká majitelka firmy Simona Heroutová.

Jenže kontrola ukázala, že dva zahraniční dělníci nemají platné pracovní povolení. Dalších sedm z unijních zemí firma nenahlásila úřadu práce.

Nedostatek lidí na manuální práci

Bez zahraničních dělníků se řada výroben neobejde. Třeba tachovský Grammer má kolem pěti set zaměstnanců. Víc než pětina jsou cizinci. Zájem Čechů o manuální práci klesá, firma je tak závislá na pracovnících ze zahraničí, aktuálně jich potřebuje šedesát. Čeká na ně standardně i půl roku

„Lidé z Mongolska a Vietnamu už někteří hovoří česky, takže se obracíme na ně, a pomáhají nám v tom, že sem berou rodinné příslušníky a tím pádem tu pak zůstávají zaměstnaní delší dobu,“ přibližuje personalista ze společnosti Grammer Martin Kuržeja.

V Plzeňském kraji pracuje asi 65 tisíc lidí ze zahraničí. Celní správa letos zkontrolovala necelých pět set z nich, každý sedmý neměl pracovní povolení. Dalších čtyřicet zaměstnavatelé nenahlásili úřadu práce.