Jihomoravský hejtman převzal 6,5 milionu korun od Tchaj-wanu na pomoc obcím postiženým tornádem

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) převzal ve středu v Lužicích na Hodonínsku šek na 6,5 milionu korun od zástupců tchaj-wanské delegace na řešení následků červnového tornáda. Kraj přijal podporu desítek dárců z řad států, krajů a měst, podle Grolicha je ale částka z Tchaj-wanu jedna z nejvyšších. Peníze mají jít na obnovu krajského a obecního majetku, finanční podpora pro obyvatele poničených obcí má jít z ostatních sbírek.

Bouře s kroupami a tornádem se přehnala Břeclavskem a Hodonínskem poslední červnový čtvrtek. Zanechala za sebou šest mrtvých a 1200 poškozených domů, zhruba dvě stovky z nich musely jít k zemi. Poškozená byla i auta a zeleň.

Grolichovi předal symbolický šek vedoucí Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře Liang-Ruey Ke, který řekl, že dar je od vlády. „Potkali jsme se se zástupci z Tchaj-wanu z toho důvodu, že oni byli jednou z prvních zemí – a nejštědřejších, které přispěly. V posledních měsících jsme poukazovali na velkou vlnu solidarity, kolik se vybralo peněz od lidí, ale bylo neuvěřitelné i to, jak reagovaly další státy a jejich vlády,“ řekl Grolich. Podpora se sešla jak od států, tak krajů nebo měst.

Neziskovky nebo obce vybraly stovky milionů od lidí z celého Česka

Grolich na dotaz ČTK uvedl, že peníze půjdou na obnovu krajského a obecního majetku, požadavky lidí s poškozenými domy by měly pokrýt jiné sbírky. Peníze vybíraly například neziskové organizace nebo obce.

Majitelé domů mohli žádat také o dotace z ministerstva pro místní rozvoj. Začátkem září měl resort v programu Živel na obnovu obydlí podepsáno přes 300 smluv za více než 430 milionů korun.