Ocelářům z Ostravska se daří. Příznivá situace by měla trvat minimálně do konce roku

Hutní firmy v Moravskoslezském kraji mají rekordní výsledky za posledních několik let. Zvyšuje se objem výroby a firmám rostou také tržby, v meziročním srovnání v některých případech i na dvojnásobek. Na maximum ale vzrostly i ceny vstupních surovin a firmám i nadále chybějí zaměstnanci. Nové hledají například Liberty Ostrava nebo Třinecké železárny.

Například ostravskou společností Liberty „proteče“ letos téměř dvojnásobek surového železa než v loňském roce. Hutní podnik z něj vyrábí ocel a později plechy, profily a dráty. „Jedeme mnohem více, v podstatě v této chvíli zhruba asi o osmdesát procent navíc než v loňském roce,“ uvedl koordinátor výroby Liberty Ostrava Pavel Šedivý. 

Loni tlumily výrobu hlavně odstávky kvůli šíření koronaviru. Situaci v ocelářství momentálně zlepšuje i situace v Číně, která téměř nevyváží a sama spotřebuje veškerou svou produkci. 

„Předpokládáme, že příznivá situace na trhu bude pokračovat i nadále, v letošním roce plánujeme vyrobit dva a půl milionu tun oceli, oproti loňskému 1,7 milionu tun. Nejvíce našich výrobků směřuje do stavebnictví, dále pak do strojírenství či petrochemického průmyslu,“ řekla mluvčí společnosti Barbora Černá Dvořáková. 

Nyní se v Liberty Ostrava čeká na výsledky výběrového řízení, ze kterého vzejde dodavatel nových technologií na výrobu oceli. Odhaduje se, že budou stát několik miliard korun.

Nedostatek lidí řeší i Třinecké železárny

Podobně jako ostravským ocelářům se daří i těm třineckým. Ovšem i tamní Třinecké železárny řeší hlavně nedostatek pracovní síly. „Poptávka po oceli je v posledních měsících opravdu velmi silná. Máme prakticky všechny kapacity zcela naplněné. Nejprodávanějším výrobkem je válcovaný drát a také kolejnice či ocelové tyče,“ sdělila mluvčí podniku Petra Jurásková Macková. 

„Nyní celý svět dohání ztracený loňský rok, nacházíme se v jakési pozitivní vlně, která je ovšem opravdu vlnou. Ale ta vlna poleví, už příští rok uvidíme návrat k normálním hodnotám,“ míní hlavní ekonom Trinity Bank a člen Národní ekonomické rady vlády Lukáš Kovanda. 

Ustojí Evropa návrat Číny na trh?

Pro oceláře je nyní i v krátkodobém horizontu důležité, aby si i po návratu čínské produkce Evropa svůj trh ochránila. Pomoci k tomu má i klimatický balíček Unie uvalující dodatečné clo u výrobků, které nesplňují přísná ekologická pravidla.

„V rámci těchto zelených opatření se dá čekat, že ve výhledové době stoupne clo uvalené na tureckou nebo čínskou ocel,“ uvedl Kovanda. Dobré výsledky ocelářů se dají čekat minimálně do konce roku. Zájem o jejich produkci bude ale zřejmě vysoký i v tom příštím.